Home / Copil / Alimentatie / Interviu cu dr. Gheorghe Chiriac-Babei: “Călirea organismului, o noțiune aproape uită”

Interviu cu dr. Gheorghe Chiriac-Babei: “Călirea organismului, o noțiune aproape uită”

Este iarnă și stimularea imunității celor mici este acută. Apelăm imediat la preparate-minune din plante sau la produse farmaceutice care să rezolve rapid problema. Dar nu există oare alternative naturale la aceste medicamente de tot felul? Ne răspunde la întrebare dr. Gheorghe Chiriac-Babei, medic specialist în pediatrie.

Să intrăm direct în subiectul atât de contoversat al stimulării imunității cu o întrebare: ce vă spun sau ce vă cer părinții, mai ales iarna când apar infecțiile de sezon?

Aud des, poate prea des, „doctore vreau ceva pentru imunitate. M-am săturat să tot întrerup grădinița și să țin copilul acasă din cauza răcelilor.“ Cred că aceasta este cea mai greșită abordare a problemei. Comoditatea de a cumpăra câteva pastile sau siropuri a dus la pierderea unor deprinderi foarte sănătoase, cu efecte minunate pe termen lung. Tot acest ansamblu de deprinderi se numește simplu: călirea organismului. O noțiune aproape uitată pe care ar trebui să o aducem în actualitate.

Cum începe călirea organismuluil?

Procesul de călire trebuie să țină cont de anumite etape ale creșterii și dezvoltării copilului: nou-născut (0-1 lună), sugar (1 lună-1 an), copil mic (1-3 ani), preșcolar (3-6 ani), școlar (6-10 ani), preadolescent (9-14 ani), adolescent (14 ani). Călirea începe din prima lună de viață, probabil cea mai dificilă lună, de adaptare la viața extrauterină. Baia zilnică este un mijloc eficient, dacă la sfârșit apa este răcită progresiv. Apoi ștersul viguros cu prosopul, masajul, ungerea pentru hidratarea și protecția pielii sunt factori de stimulare fizică și senzitivă importanți pentru imunitate. Apa de baie trebuie să aibă 36-37⁰ C, iar aerul din cameră în jur de 25-27⁰ C. Durata optimă a băii este de 10-15´, incluzând aici și ritualul de după. Aeroterapia este alt mijlorc de călire, dacă nu se face pe marile artere ale orașelor, ci în zone mai curate, mai puțin expuse noxelor. O plimbare cu bicicleta pe care ai pus un scaun pentru copil este benefică, dacă o faci în afara orașului, nu pe străzile pline de mașini. Iarna, plimbarea în aer liber cu nou-născutul se poate face de la vârsta de 15-20 de zile, cu o durată de 15-20 de minute, mărindu-se durata  progresiv. Vara, durata se dublează și crește treptat până la o oră. Bineînțeles, îmbrăcămintea va fi adecvată vremii. Când e frig, gura și nasul nu trebuie acoperite cu fularul.

Cum trebuie să continue călirea organismului la sugar?

Poți spune despre un copil că este prost hrănit și când mănâncă mai puțin și când mănâncă mai mult decât trebuie. Un astfel de copil este mereu afectat de „sindromul mereu răcit“. Pe lângă alimentație, sugarul are nevoie de multă iubire, plimbare în aer curat,  joc, toate acestea contribuind la starea lui de sănătate fizică și psihică. Și în această etapă principalele mijlocare de călire rămân baia zilnică de igienă și de stimulare, „baia“ de aer și de soare, masajul și gimnastica, aerisirea camerei în care stă sugarul (tempertura recomandată este de 20-21⁰ C, somnul în aer liber.

Vorbiți de aeroterapie. De ce este atât de importantă?

Este elementul de bază al călirii organismului. Ea constă în expunerea la biofloră fundamentală în acomodarea organismului cu mediul înconjurător. Știm astăzi că la nivelul tegumetelor și al mucoaselor avem o barieră biologică extrem de complexă alcătuită din filmul biologic propriu lipido protinic cu celule imunologice și o biofloră saprofită cu care suntem în relație de biocenoză. Cât este de importantă? Foarte! Un adult are în tubul lui digestiv circa 3 kg de bacterii. Iată și un alt exemplu: celulele din corpul nostru reprezintă doar 20% din ansamblu, restul fiind flora saprofită de biocenoză: bacterii, fungi, virusuri etc. O ramură relativ nouă a medicinei ne-a demonstrat că integritatea biotopul asigură o reacție normală de apărare, elimină riscul de alergii și de afecțiuni recurente.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.