
Ingrediente
550 g făină de cozonac
300 ml lapte călduț
1 lingură zahăr
25 g drojdie proaspătă
2 gălbenușuri
3 linguri ulei
coaja rasă de la o lămâie
1 praf de sare
1 l ulei pentru prăjit
zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare
Amesteci laptele călduț cu drojdia și zahărul și lași 10 minute la crescut. Adaugi peste lapte uleiul, coaja de lămâie, un praf de sare, gălbenușurile și amesteci. Pui făina treptat și frămânți un aluat omogen care se desprinde de pe pereții vasului. Îl acoperi cu un prosop curat și îl lași la dospit până își dublează volumul, circa o oră.
Răstorni aluatul pe masa presărată cu făină și îl întinzi ușor cu mâinile, fără să-l frămânți, după care cu sucitorul până ajungi la grosimea de 1 cm. Tai fâșii late de 3 cm.
Rulezi fiecare fâșie de aluat pe masă formând un sul de 40-50 cm. Îl așezi sub forma literei U, răsucești și lipești la capăt. Așezi gogoșile pe o tavă sau tocător și le acoperi cu un prosop curat. Le lași la crescut 30 de minute.
Într-o cratiță mai mare încingi uleiul și prăjești gogoșile pe ambele părți. Când s-au rumenit frumos le scoți pe prosoape absorbante și le presari imediat cu zahăr pudră. Dacă vrei să fie mai dulci, le tăvălești prin zahăr.