Home / Bebelus / Alaptare / Bebe are dificultăți la supt? Poate avea anchiloglosie!

Bebe are dificultăți la supt? Poate avea anchiloglosie!

Poate dura ceva timp până când bebelușul se obișnuiește la sân și suge bine. Dar, uneori, o anomalie a frenulului limbii, anchiloglosia, poate împiedica sugarul să sugă.

Ce este anchiloglosia?

Anchiloglosia sau “limba scurtă” se datorează unui fren lingual scurt și rigid, care cauzează dificultăți de supt, în articularea cuvintelor și în igiena bucală, deoarece mișcările limbii sunt limitate: nu poate scoate limba dincolo de arcadele dentare, mișcările limbii dintr-o parte în alta sunt limitate și forma limbii când este scoasă afară (pare a fi crestată sau că are forma de inimă).

Anchiloglosia, o frână la alăptare?

Un fren care este prea scurt poate schimba dinamica alăptării. Nou-născutul are mari dificultăți la sân, nu poate bea cantitatea necesară de lapte și, automat, nu crește suficient. De asemenea, neputând suge, el poate provoca mameloanelor mamei dureri, leziuni și chiar fisuri. Toate acestea sunt elemente care riscă să provoace o scădere a producției de lapte și să pună capăt prematur alăptării.

Putem vindeca anchiloglosia?

Anchiloglosia nu este o problemă care ar trebui ignorată și specialiștii ar trebui să examineze cavitatea bucală a bebelușului dacă acesta are probleme la supt. Se poate face o verificare și cu ultrasunete.

Dacă bebelușul nu poate să sugă, plânge și nu ia în greutate se recomandă tratament chirurgical chiar din prima lună de viață.

Dacă bebelușul suge și ia în greutate se mai așteaptă puțin, deoarece frenul poate slăbi și bebelușul începe să scoată limba, o mișcă în lateral, înghite făra să se înece etc).

Cu cât copilul este mai mic, intervenția este mai ușoară și se poate face în cabinet cu anestezie locală și sângerarea este minimă. Rapidă și sigură, această incizie nu necesită nicio pregătire specială. Și nou-născutul poate fi readus la sân imediat după aceea.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.