Home / Bebelus / Este pregătit bebe pentru a merge la toaletă?

Este pregătit bebe pentru a merge la toaletă?

Este foarte dificil să spunem o vârstă la care bebe începe să facă la toaletă, dar este recunoscut faptul că fetele se obișnuiesc mult mai repede decât băieții.

Care este momentul potrivit?

Între 24 și 48 de luni, majoritatea copiilor au un control relativ bun al vezicii urinare, cu întârzieri uneori între ele. Maturizarea psihologică a copilului este un element-cheie în antrenamentul de a merge la toaletă: capacitatea de a verbaliza, socializa, motricitatea și relația cu părinții…

Rolul părinților

Părinții au un rol-cheie în această nouă etapă din viața copilului. Trebuie să fie gata să reacționeze fără să se enerveze la micile „accidente”, după care ei trebuie să curețe. Chiar dacă copilul a făcut la toaletă câteva zile la rând, se poate întâmpla ca el să revină la scutece temporar. Tu, ca părinte, trebuie să-l încurajezi și să-i respecți ritmul pentru acest proces personal.

Începem cu olița

Olița este o soluție mai bună decât toaleta pentru primele teste. Mai ușor de accesat decât toaleta, olița îi permite copilului o anumită autonomie. Poți chiar să configurezi o mică rutină pentru a face acest proces mai ușor. Așezând copilul la ore fixe și regulate, fie dimineața după micul dejun, fie înainte de culcare, stabilești o rutină pentru acest proces. În acest fel, poate învăța să-și controleze vezica și intestinele în câteva săptămâni.

Continuăm cu un înălțător

Dacă copilul refuză olița, îl poți așaza pe toaleta mare, dar după ce ai instalat un colac special pentru copii și un suport pentru a putea urca cu ușurință. Părintele trebuie să urmărească semnele prin care copilul arată că ar vrea să urineze sau să-și facă nevoile. Nu te aștepta la rezultate imediate, deoarece fiecare pas se învață în timp, ci mai degrabă la mici accidente. Prin colaborarea tuturor părților interesate (mama, tata, bunicii, îngrijitorii de le creșă, bona…), copilul va învăța să facă la oliță destul de repede. Dacă a mers la oliță sau toaletă timp de 10 zile la rând, este timpul să-i cumperi chiloței de bumbac.

Nu insista!

Dacă copilul refuză să coopereze cu tine, lasă-l și încearcă din nou peste o lună. Orice încercare de a-l obliga să stea pe toaletă ar putea pune în pericol relația de încredere în părinți și astfel să se întârzie învățarea la toaletă.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.