Home / Bebelus / Dr. Gheorghe Chiriac Babei: ”Și pentru a simți gustul mâncării, ai nevoie de educație!”

Dr. Gheorghe Chiriac Babei: ”Și pentru a simți gustul mâncării, ai nevoie de educație!”

Dr. gheorghe Chiriac-Babei, medic pediatru, MEDICOVERPuțini dintre noi știu cât de complex este procesul prin care creierul nostru receptează gusturile și poate de aceea nu acordăm importanța cuvenită educării gustului ca simț. De când începe sau ar trebui să înceapă educarea gustului?

De la vâsta diversificării, desigur. Laptele de mamă este primul gust pe care îl cunoaștem. Sugarul îl percepe cu vârful și lateralele limbii. Pe măsură ce creș te, i se dezvoltă alte și alte papile, pe toate zonele limbii, specializate pentru fiecare gust, astefel că la vârsta divesificării poate percepe și alte gusturi. Dar, nu trebuie să uităm încă un alt lucru esențial, acela că gustul este puternic asociat cu mirosul mâncării, cu textura și cu temperatura ei.  Fiecare dintre acestea reprezintă un stimul senzorial care ne ajută să percepem savoarea mâncării. Aventura gustului începe totuși din viața intrauterină: se știe că fătul percepe diverse gusturi cu care vine în contact din hrana mamei. Dar, revenind la întrebare,spuneam că educarea gustului începe de la vâsta diversificării: mai întâi, bebelușul cunoaște câte un aliment, apoi este familiarizat cu o combinație de două alimente. Și lucrurile evoluează treptat, combinațiile de gusturi devin din ce în ce mai complexe.

Ce faci când, în perioada diversificării, bebelușul refuză un aliment? Mamele se confruntă adesea cu acest lucru.

Renunțarea nu este, în niciun caz, cea mai bună soluție. În câteva zile (10-14), bebelușului îi apar papile gustative noi, adică noi receptori de gust, care îl pot ajuta să primească cu plăcere gusturile noi.

Ce sunt aceste papile gustative, de care depinde atât de mult comportamentul alimentar viitor și, într-un anumit sens, chiar sănătatea individului?

Papilele gustative sunt formate din celule-receptor care mediază gustul. Aceste celule au o durată de viață de 10-14 zile zile, fiind înlocuite de altele. Simplificând explicația, rolul lor este acela de a transmite la creier informația legată de gust. Papilele gustative mai sunt localizate, în afara limbii, pe palatul moale, pe epiglotă, laringe și faringe. Ele percep cinci gusturi diferite: sărat, dulce, iute, acru și amar. Zonele limbii sunt specializate pentru anumite gusturi. Dulcele, de exemplu, este detectat mai ales pe vârful limbii. Acrul este cel mai bine perceput pe laterală, iar iutele pe treima posterioară. Dar, vreau să vă spun un lucru cu adevărat senzațional: numărul neuronilor sistemului digestiv, pornind de la gură, până la anus, este mai mare decât cel al neuronilor din creier. Ei sunt dispuși „în plasă“. În funcție de influxul lor nervos, se secretă enzimele.

Ca să funcționeze tot acest complex, trebuie să pornești cu dreptul. Ca mamă, ai misiunea dificilă de a educa gusturile copilului… Nu-i ușor…

Da, fără îndoială. Incepând cu diversificarea și apoi mulți ani de-a rândul, acest tip de educație este unul permanent și se bazează pe plăcerea copilului de a mânca. Din acest punct de vedere, lucrurile încep cu diversificarea. Dacă mama o face corect, va avea un copil care va mânca alimente diverse, mâncăruri diverse, care își va acoperi astfel toate nevoile nutriționale.

Ce se întâmplă când mama nu face față acestei etape atât de importante?

Copilul are o paletă foarte redusă de gusturi pe care le acceptă, deci puține alimente pe lista lui de preferințe. Ce înseamnă asta? Costuri în sănătatea lui: mănâncă sărac din punct de vedere nutritiv, deci, poate avea unele carențe nutriționale (de fier, de calciu, de aminoacizi etc.).

Există gusturi nocive?

Da, gusturile care dau dependență. Aici să amintim gustul mâncărurilor de tip fast food, dat tot felul de aditivi. El trezește copiilor o imensă plăcere, pe care vor să o repete cât mai des.

De unde vine plăcerea de mânca?

Anatomic vorbind, din sistemul limbic, o zonă a creierului pe care putem să o numim „zona plăcerii“. De acolo se descarcă endorfinele. Și tot ea este cea care trebuie educată. Un copil care iubește gusturile nu va fi gras. Va mânca variat, pentru că nu caută în primul rând să-și satisfacă nevoia de a fi sătul, ci plăcerea de a mânca.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.