Home / Bebelus / Alimentatie / Despre Diversificarea la 7-9 luni

Despre Diversificarea la 7-9 luni

Despre începuturile diversificării, informațiile mamei sunt mai multe și totul pare mai ușor de gestionat. Dificultățile încep cu cea de-a doua etapă, cuprinsă între 7-9 luni și continuă în cea de-a treia (9-12 luni), când alimentația bebelușului devine din ce în ce mai complexă.

Marea noutate a celei de-a doua etape de diversificare este aceea că porția de lapte se reduce treptat, odată cu mărirea cantității de alimente solide. Este însă foarte important ca bebelușul să primească în continuare cel puțin 500-600 ml de lapte zilnic (matern, de preferat), împărțit în trei porții. Dacă folosești lapte la prepararea mâncării solide, trebuie să ții cont de asta și să incluzi și acest lapte în cele 500-600 de ml /zi.

Programul meselor

În această etapă, copilul trebuie obișnuit să aibă trei mese de hrană solidă pe zi, astfel încât la vârsta de 9 luni să primească majoritatea substanțelor nutritive din alimente solide. Obiectivul etapei este acela de a continua introducerea alimentelor solide din toate grupele (glucide, proteine, lactate, fructe și legume), pentru a satisface nevoile nutritive sporite ale bebelușului.

Cum oferi alimentele

Cei mai mulți copiii sunt atrași de culori, texturi, prezentări amuzante ale alimentelor. Este bine să nu combini prea multe legume, ca să învețe gustul fiecăreia. În farfurie, e indicat să pui separat piureul de cartof, cel de morcov sau de broccoli și să le dai alternativ. Fructele nu mai trebuie fierte, ci pot fi rase sau zdrobite. Tot la această vârstă, copilul începe să ducă mâncarea la gură: de aceea, bebe poate fi lăsat să ia cu mâna bucățele moi de fructe crude și legume foarte puțin fierte, dar moi. Poate că nu le va mânca, ci doar le va simți gustul, dar este important acest lucru pentru a se obișnui cu gusturile noi.

Alimente de introdus

După 7 luni, pot fi introduse produsele lactate, pastele făinoase, derivatele din grâu. La gătit pot fi folosite mici cantități de unt nesărat și acum este momentul de introducere a oului (doar gălbenuș, fiert tare, în cantități care cresc progresiv, de la un sfert, jumătate, ¾, întreg). Brânza ar trebui să fie nedegresată, pasteurizată, organică. În felurile gătite la cuptor, copilul poate primi ulei de măsline sau de floarea-soarelui (în varianta extravirgin sau presat la rece).

De la 7 luni, puteți introduce și alte legume: varza de bruxelles, ardeiul gras, dovleac, spanac, roșii. Introdu alimentele treptat și notează reacțiile adverse, dacă apar și la ce.

Texturile alimentelor

După ce bebelușul s-a obișnuit să mănânce piure din linguriță, îi poți pasa mai grosier legumele și treptat să-l treci pe bucățele pe care să le ducă singur la gură. Dacă se descurcă bine cu bucățelele , oferă-i și pâine prăjită sau biscuiți de casă. După 9 luni, dacă bebe are câțiva dințișori, poți trece la legume și fructe crude, tăiate în bucăți cât mai mici. Atenție la mâinile copilului, să fie curate când mănâncă singur.

Micul dejun

Ei bine, micul-dejun este acum o plăcere: pe masă apar cerealele din grâu, fără zahăr, fortificate cu fier și cu vitamine din grupa B. Combină-le cu o cantitate mică de fructe pasate sau rase fin. Încearcă să dai alternativ cereale din grâu și din ovăz. Când copilul devine mai îndemânatic, oferiți-i diverse fructe pe lângă pâinea cu unt. Cei mai mulți bebeluși tânjesc încă după lapte dimineața, când se trezesc. Ei pot primi 2/3 din porția de lapte, iar treptat, spre 9 luni, încearcă să-i dai laptele din căniță, la micul dejun, împreună cu celelalte alimente.

Prânzul

Dacă bebe mănâncă bine la micul dejun, vei putea fixa ora prânzului între 11,30-12. Dacă însă mănâncă puțin dimineața, masa de prânz trece mai devreme. Important este să reții că un copil obosit și flămând este mai greu de hrănit, așa că respectă-i orarul pe care el îl dorește.

Prânzul este masa la care apar proteinele. La început, pentru a fi acceptate ușor, ele se pot combina cu mâncăruri cu rădăcinoase. Multor bebeluși nu le place gustul cărnii gătite separat la cuptor și ulterior amestecată cu piureuri. Carnea ar trebui să fie organică, lipsită de aditivi și stimulatori de creștere. După ce copilul s-a obișnuit cu carnea, încearcă să înlocuiești laptele cu apă plată, pentru a se obișnui cu apa. Dacă ți mai este foame după prânz, oferă-i brânză dulce, o grisină, un fruct, un iaurt.

Gustarea de la ora 5 și cina

Această masă poate include mici sandvișuri, cu unt, gem, budincă de orez, fructe, iaurt. Nu uita de apă. Seara rămâne în principal laptele. Dacă bebe reduce mult această masă, ajustează gustarea, redu-i cantitatea și vei vedea că lucrurile se rezolvă.

Cerințe zilnice

 

 • Pentru bebelușii între 7-9 luni sunt obligatorii 3 mese pe zi.
 • Hrana lor trebuie să conțină doza zilnică de fier (carne roșie, legume cu frunze verzi, cereale, fortificate cu fier etc.
 • Pentru o absorbție mai bună a fierului, oferă bebelușului si alimente bogate în vitamina C (citrice, fructe de pădure etc.
 • Elimină-i porția de lapte de la prânz.
 • Cantitatea zilnică de lapte trebuie să fie de 500-600 g, incluzând și laptele folosit pentru prepararea mâncărurilor. Dacă începe să refuze laptele, redu-i porția de la ora 14,30 și ai grijă să-l bea dimineața când se trezește și seara la culcare. Oferă-i iaurt și brânză, budinci și sosuri pe bază de lapte.

Recomandări

Între 7-9 luni, bebelușii trebuie să mănânce:

 • 2-3 porții de glucide pe zi (cereale, pâine, paste, cartofi.
 • 2 porții de legume și fructe pe zi.
 • O porție zilnică de proteine (de la 20-25 g /zi crescând treptat la 40-50 g /zi.
 • Îndepărtează grăsimea, pielițele, oasele din carne. Evită carnea de porc, orice fel de carne grasă.
 • Mâncărurile pot fi gătite cu plante aromatice.
 • Nu uita de apa de băut!
 • La 7 luni, copilul trebuie să stea în scaunul pentru masă pentru a fi hrănit.
 • Pentru a încraja copilul să mănânce singur, folosește 2 lingurițe la masă: una pentru el și alta pentru ca să-i dai mâncarea.

 

 

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.