Home / Bebelus / Alimentatie / Ce schimbi în alimentația bebelușului după 1 an

Ce schimbi în alimentația bebelușului după 1 an

Evident că după prima aniversare a puiului tău apar schimbări mari în alimentația lui. Bebelușul a crescut, sistemul lui digestiv s-a dezvoltat, dar încă nu este suficient de matur, ca al unui adult, pentru a digera orice aliment. Așa că iată, pas cu pas, cum îi adaptezi meniul la nevoile lui nutriționale.

Cât de mult a crescut… A învățat să meargă, pronunță deja primele cuvinte, i-au apărut câțiva dințișori și știe clar ce-i place și ce nu. Este evident că această etapă dezvoltare motrice își cere ”drepturile” și alimentația lui trebuie să se adapteze treptat făcând tranziția de la piureurile și supele pasate la alimentația de copil mare.

Schimbarea nr. 1: programul meselor

După prima aniversare, copilul tău traversează noi etape de dezvoltare în care descoperă că poate fi autonom și îi place mai mult să exploreze lumea decât să mănânce.  Așa apare prima schimbare: oferă-i mese mai dese, hrănitoare, dar în cantități mai mici. Stomacul copilului e la fel de mare cât pumnul lui, așa că nu este încă pregătit să accepte o cantitate mai mare de mâncare. Și nu te îngrijora dacă nu mănâncă la o masă. Va mânca la următoarea, când îi va fi foame.

Schimbarea nr. 2: încurajează-i autonomia

Chiar dacă ți se pare că puiul tău nu mănâncă destul, nu te neliniști, el își ia din alimentele consumate toți nutrienții necesari. La această vârstă trebuie să știe să mănânce cu degețelele, așa că lasă-l să mănânce singur cu lingurița, chiar dacă uneori alimentele ajung …pe jos. Dacă îi este foarte foame este posibil să nu reușească să mănânce cât de repede ar vrea, așa că ajută-l.

Schimbarea nr. 3: apar preferințele

Juniorul tău va fi categoric în a-și face cunoscute preferințele culinare și nu numai. Uneori vei fi suprinsă să constați că supa care i-a plăcut cu o zi înainte, o refuză cu dezgust.  Este perfect normal pentru această etapă de dezvoltare și tot ce poți face este să-ți păstrezi calmul și să nu-ți exprimi enervarea în fața lui.  Ține cont de câteva repere atunci când îi pregătești sau îi oferi mâncarea. De acum știi cam cum funcționează apetitul lui, așa că oferă-i mâncare atunci când știi că-i este foame și este vesel și calm. Iar când vrei să-i introduci ceva nou în meniu, pune-i alături și ceva care știi că-i place sigur.

Schimbarea nr. 4: fii modelul lui

Acum copilul tău trece într-o etapă în care înțelege lumea înconjurătoare și copiază din comportamentul vostru. Nu – ți manifesta niciodată dezgustul față de anumite mâncăruri sau alimente și, de asemenea, nu ronțăi între mese gustări nesănătoase (bomboane, ciocolată, biscuiți).  La masă, va sta cu ochii pe părinți, va observa și va împrumuta obiceiurile alimentare ale familiei. Acceptă-i preferințele alimentare și, mai ales, nu-l forța să termine tot din farfurie.  Responsabilitatea ta este să-l faci să aibă încredere în preferințele lui, să învețe să se oprească atunci când este sătul și să aibă un meniu echilibrat.

Schimbarea nr. 5: rigoare și fermitate

În această perioadă, juniorul tău este de multe ori prea ocupat și prea activ pentru a mânca. Uneori, va dori să stea câteva minute la masă, pentru ca apoi să fugă la joacă. Anunță-l cu câteva minute înainte, că este timpul să mănânce, pentru a-l pregăti pentru ceea ce urmează. Pentru a face tranziția de la momentul de joacă la cel al mesei,  instaurează o rutină: spălatul pe mâini, bavețica și așezarea în scaunul de masă. La masă, concentrează-te doar pe mâncare pentru a-i da un exemplu. Stinge televizorul, lasă deoparte telefonul și evită să te mai ridici pentru a-l determina să se mănânce liniștit.

 

Noile achiziții ale etapei :

Îi place să mănânce cu  mâna.

Știe să bea dintr-o ceașcă.

Poate să folosească lingura și furculița.

Vrea să mănânce din farfuriile celorlalți.

  • Îi place să descopere noi texturi ale alimentelor.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.