Home / Bebelus / Alimentatie / De ce să fierbem apa pe care o dăm copilului?

De ce să fierbem apa pe care o dăm copilului?

 

Trebuie să fierbem apa care este administrată copilului și cea folosită pentru a prepara laptele. Te-ai întrebat vreodată de ce? Știi cât timp este nevoie să o fierbi?

Dacă copilul nu este alăptat la sân, apa pentru a prepara formula de lapte praf trebuie fiartă. Apa caldă de la robinet nu este potrivită, deoarece poate conține plumb, contaminanți și bacterii. Apa rece, la rândul său, trebuie să fie fiartă înainte de utilizare, pentru a elimina eventualii  germeni pe care îi conține.

Originea apei

Se fierbe orice apă dată unui copil sub vârsta de patru luni, indiferent dacă provine dintr-un sistem de apă, o fântână sau îmbuteliată.

Dacă apa provine dintr-o fântână, va trebui să verifici dacă aceasta conține azotați, deoarece aceștia nu sunt îndepărtați prin fierbere.

Dacă ești conectată la o rețea publică, verifică în mod regulat dacă există un aviz că apa este bună pentru consum.

Dacă folosești apă îmbuteliată, nu ar trebui să o folosești dacă sticla are 24 de ore de când a fost deschisă.

Cum procedezi?

Torni apa într-o cratiță fără capac și o fierbi cel puțin un minut din momentul în care dă în clocot.

Odată fiartă, o poți folosi pentru prepararea laptelui formulă.  Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă că dacă au trecut mai mult de 30 de minute de când apa fiartă este la temperatura camerei, aceasta trebuie fiartă din nou timp de un minut.

De la ce vârstă dai apă bebelușului

Dacă bebelușul tău are mai puțin de patru luni și afară este foarte cald, îi poți da apă cu lingurița sau din biberon, dar fiartă după cum ți-am spus mai sus.

De la vârsta de 4 luni, nu mai ești obligat să fierbi apa, chiar și pentru laptele formulă. Dar dacă vrei să fii sigură, o poți fierbe în continuare.

De la vârsta de 6 luni, poți introduce apă în meniul bebelușului atunci când îi este sete. Aceasta este cea mai bună modalitate de a-i  stinge setea atunci când este hrănit la biberon, dar și atunci când este hrănit la sân.  Dacă folosești apă de la robinet să nu uiți să lași apa de la robinet să funcționeze câteva secunde înainte de a o servi copiilor, pentru a curge apa care a stagnat și a acumulat puțin plumb de pe țevi.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.