Home / Bebelus / De ce copilul își scoate limba?

De ce copilul își scoate limba?

Scoaterea limbii de către bebeluș este un lucru obișnuit, dar părintele se întreabă de ce face acest gest. Poate părea amuzant la prima vedere, dar acest lucru îi îngrijorează atât de tare pe părinți încât ei caută cauzele acestui gest în motoarele de căutare de pe net. Cu siguranță părinții au găsit o sumedenie de răspunsuri și este posibil ca unele să-i fi îngrijorat și mai tare. S-ar putea să se întrebe dacă bebelușul a scos limba pentru a-i face să râdă sau se întâmplă ceva mai grav.

Îngrijorările apar atunci când copilul nu se poate exprima și părintele are nevoie de răspunsuri. Iată câteva motive care-l împing pe cel mic să scoată limba.

Din reflex

La unii copii, scosul limbii este parte din reflexele legate de alăptare. În general, acei bebeluși care își anunță mama că îi este foame prin scoaterea limbii vor înceta să facă acest gest în momentul în care începe să mănânce cu lingurița.

Imită

În jur 2-3 luni, copilul tău vrea să imite. El își observă părinții, frații și surorile și încearcă să le copieze expresiile faciale. Printre gesturile care sunt cel mai ușor de imitat se numără scosul limbii! Pentru a face acest lucru, el nu are nevoie de dinți și nici să vorbească.  Înainte de ați face griji, trebuie să găsești persoana din jurul tău care-și scoate limba și o să știi de unde s-a inspirat cel mic.

Pentru a explora

De cele mai multe ori, când un bebeluș face ceva cu mâinile sau cu fața, este ca el să înțeleagă mai bine funcționarea propriului corp. Așa cum uneori își pune degetele în gură, așa scoate și limba. În unele cazuri, bebelușii scot limba atunci când se concentrează, acesta fiind un lucru normal și nu trebuie să te îngrijorezi.

Disconfort sau durere

Dacă bebelușul tău își scoate limba și vezi pete albe pe ea care arată ca un caș, el cu siguranță simte un disconfort. Aceasta poate fi o infecție cauzată de o ciupercă care, de cele mai multe ori, se rezolvă de la sine în câteva zile, dar dacă îl deranjează foarte tare mai bine este să mergi la medic pentru un tratament.

Nas înfundat

Dacă i se înfundă nasul, copilul poate scoate limba, deoarece respiră prin gură și această poziție îi este confortabilă. Trebuie hidratat foarte bine, deoarece ținerea limbii afară îi va usca gura.

Dureri în gât

Pe de altă parte, bebelușul poate scoate limba și dacă are o faringită sau o altă problemă în gură sau în gât. Pentru a elimina orice suspiciune, mai bine este să consulți medicul.

Sindrom Down

La copiii cu sindrom Down, limba este uneori mai mare decât la alți bebeluși. Aceasta se numește macroglosie. Dacă bebelușul tău are sindrom Down, este normal ca el să-și scoată limba mai des, fiind mai mare, mai ales după ce cască.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.