Home / Copil / De ce au copiii nevoie de o jucărie preferată

De ce au copiii nevoie de o jucărie preferată

shutterstock_71546641

A dispărut ursuleţul cu care dormea bebe în fiecare seară? Asta da tragedie! Nimeni nu doarme, nu mai face altceva decât să-l caute  pe  Morr-Morr. Cum a ajuns un copil atât de mic să se ataşeze atât de puternic de o jucărie?

Ai avut şi seri liniştite, când micuţul tău a adormit cât ai clipi cu ursuleţul în braţe… Acum totul este o amintire frumoasă. Asta pentru că fără jucăria preferată, orice copil mic reacţionează puternic, exprimându-şi frustrarea. Care sunt explicaţiile, dar şi soluţiile pentru a depăşi asemenea „crize“?

 Ce reprezintă, de fapt, jucăria preferată

 În jurul vârstei de 8 luni bebeluşul începe să realizeze că el este o persoană distinctă faţă de mamă. Psihologii vârstelor mici caracterizează această perioadă drept o „angoasă a separării“, în care apare teama de singurătate, mai cu seamă noaptea şi mai mult atunci când doarme într-o cameră separată. Între 7 şi 12 luni, bebeluşul începe să se ataşeze foarte puternic de un obiect al cărui rol este să facă legătura între ceea ce cunoaşte (părinţi, bunici, universul casei etc.) şi persoanele necunoscute în jur (bona, medicul). Obiectul ales conţine ceva din ceea ce bebe ştie deja şi mai cu seamă el o înlocuieşte pe mami, când este plecată. De aceea, acest obiect – jucărie, păturică, batistă… – are rolul de a-l linişti şi devine indispensabil.

Ce jucărie îl cucereşte

 Orice obiect poate deveni preferatul lui bebe. Nu întâmplător însă, cele mai numerose „favorite“ sunt cele care se găsesc în patul lui: o cuvertură, una dintre jucăriile de pluş, o bucată de pânză. Alegerea e influenţată de elementele care dau cel mai mare confort: moliciunea texturii ori mirosul. Între bebeluş şi obiectul ales se stabileşte o legătură deosebită. Cei doi devin inseparabili, pentru că obiectul este mult mai mult decât o simplă jucărie, aşa cum suntem noi tentaţi să-l considerăm. Copilul va protesta şi atunci când, prin spălare, de exemplu, obiectul sau jucăria îşi pierd sau îşi schimbă mirosul cunoscut.

Ce faci când îşi pierde „preferatul“

  •  Alină-i suferinţa! Are nevoie de o compensaţie, de aceea, ia-l în braţe şi alintă-l puţin.
  • Nu dramatiza întâmplarea! Dacă te enervezi, copilul va accentua şi mai mult criza. Încearcă să minimalizezi cât se poate   pierderea.
  • Nu-l minţi! A-i spune, pentru a-l linişti, că-i vei găsi jucăria e cea mai mare greşeală. Nu faci decât să prelungeşti momentul de criză.
  • Îndeamnă-l să-şi găsească altă jucărie cu care să doarmă. Din muntele de jucării pe care-l are în cameră, trebuie să aleagă ceva care să-l liniştească şi pe care să iubească la fel de mult. Copilul se poate calma uşor dacă are o perspectivă nouă. Efect magic poate aduce şi un obiect din garderoba mamei, impregnat de parfumul ei. Şi lasă-i timp pentru a se ataşa de noul obiect.

 

 

 

 

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.