Home / Copil / Alimentatie / Cât de important este laptele în alimentația bebelușului

Cât de important este laptele în alimentația bebelușului

Diversificarea alimentației nu schimbă nimic în privința laptelui.  Biberonul de dimineață și de seară ori diversele mâncăruri în compoziția cărora intră laptele aduc nutrienți importanți în organismul bebelușului. Schimbarea de meniu care începe la 6 luni nu diminuează importanța laptelui: el are mai mult de 15 elemente nutritive necesare organismului pentru dezvoltare și funcționare  normală.

Ce rol au calciul și vitamina D

De ce laptele matern nu are egal? Pentru că alăptarea la sân este cea mai bună sursă de calciu. Dar vine și momentul, după încheierea primului an de viață, în care micuții trec la laptele de vacă. Iar porția zilnică va fi la fel de importantă, indiferent de vârsta lor. De ce? Pentru că oasele primesc prin calciu rigiditate și rezistență. Și pentru că organismul nu îl poate produce, o alimentație bogată în acest mineral este esențială.

Vitamina D este indispensabilă pentru absorbția calciului. Ea este supranumită vitamina soarelui pentru că este sintetizată de piele, după expunerea la soare.

Lapte, dar de care?

Cel mai bine adaptat nevoilor nutritive ale copilului este laptele de vacă integral (3,5% grăsime). Cel cu un procent mai mic de grăsime (1-2%) nu conține  cantitatea necesară de acizi grași esențiali, nutrimente indispensabile dezvoltării creierului și creșterii în primii ani de viață. Prin urmare, pentru că laptele integral conține cantitatea optimă de materii grase, el este principala sursă de energie. În timpul creșterii, organismul micuților are nevoi energetice sporite, iar laptele integral este capabil să le acopere.

Laptele poate fi înlocuit de suplimente nutritive cu calciu și vitamina D?

Calciul și vitamina D conținute în lapte au o mai mare capacitate de a fi absorbite și utilizate de organism, decât cele cele din suplimente. În plus, laptele mai conține și alți nutrienți importanți, esențiali pentru oase și pentru creșterea dinților, ca vitamina A, fosforul și magneziu.

Ce cantitate de lapte trebuie să bea?

Dacă micuțul tău are între 1-3 ani, 500 ml de lapte îi acoperă în întregime nevoile cotidiene de calciu și o treime din nevoile de vitamina D. Dacă are vârsta cuprinsă între 4-8 ani, nevoile de calciu sunt mai mari și de aceea copiii au nevoie de un adaos de brânză în meniu (45 g, aproximativ) sau de iaurt (175 g) pe zi.

Laptele poate fi înlocuit cu lactate?

Produsele lactate conțin calciu în cantități diferite. Cu cât copilul consumă produse lactate cât mai diferite, cu atât își asigură mai bine doza zilnică necesară de calciu. Atenție însă la cantități. Produsele lactate au grăsimi în cantități mai mari decât laptele.

Cum încurajez copilul să bea lapte?

  • Oferă-i porții potrivite vârstei.
  • Dă-i mai degrabă un pahar de lapte, decât unul de suc de fructe.
  • Aromatizează-i laptele cu puțină cacao, dacă altfel nu-l vrea.
  • Servește-i preparate în care pui lapte: sos bechamel, supe-cremă, orez sau griș integral cu lapte.

 

.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.