Home / Bebelus / Alimentatie / Dăm apă bebelușului? Desigur!

Dăm apă bebelușului? Desigur!

Apa este esențială pentru viață. Bebelușii, fie alăptați sau alimentați cu biberonul, primesc suficiente lichide, dar vara, când este foarte cald, trebuie să le dăm și apă.

Când dăm apă

În general, este mai bine să aștepți până la vârsta de 6 luni înainte de a da bebelușului apă sau cel puțin până la introducerea alimentelor solide. Hrănindu-se cu lapte, el primește tot lichidul de care are nevoie pentru a rămâne bine hidratat. Cu toate acestea, dacă este foarte cald sau copilul are febră și, prin urmare, are poftă de mâncare mai mică, dă-i cantități mici de apă de câteva ori pe zi, pentru a evita deshidratarea.

Ce apă dăm și cum?

Bebelușilor nu li se administrează apă de la robinet, mai ales până când nutriția lor este bine stabilită. Prea multe sau prea puține  minerale, precum calciu și magneziu, sau săruri, precum sodiu și potasiu, pot duce la probleme de sănătate. Și, desigur, există întotdeauna posibilitatea ca apa să conțină microbi cu care copiii mai mari și adulții să poată lupta, dar sistemele imunitare ale bebelușilor nu sunt pregătite pentru asta.

 • Fierbe apa timp de două minute pentru a distruge microbii și să fie în siguranță pentru sănătatea ta.
 • Apa fiartă trebuie folosită pentru toate preparatele alimentare sau lapte până la vârsta de 4 luni.
 • Apa tratată și îmbuteliată trebuie, de asemenea, să fie fiartă.
 • Puteți păstra această apă, în cantitate mică, într-un recipient sterilizat și închis ermetic cu capac.
 • Apa fiartă poate fi păstrată timp de două-trei zile la frigider sau 24 de ore la temperatura camerei.
 • Cu toate acestea, apa clocotită nu elimină substanțele chimice sau mineralele.
 • Nici apa demineralizată și nici apa distilată (cunoscută sub numele de apă pură) nu sunt recomandate bebelușilor din cauza lipsei de minerale. Aceste tipuri de apă pot avea un efect dăunător asupra sănătății.
 • Anumite minerale care se găsesc în mod normal în apă joacă un rol important: calciul este util pentru formarea oaselor și a dinților, potasiul și sodiul sunt necesare pentru mușchi, în timp ce magneziul este necesar pentru mineralizarea oaselor și funcționarea dinților și a mușchilor.

Ce cantitate de apă dăm bebelușilor

După vârsta de 6 luni, oferă-i în mod regulat apă, deoarece este de preferat sucurilor care conțin mult zahăr și calorii. Apa nu suprima foamea, ci stinge setea!

 • Calculează aproximativ 100 ml de apă pe kilogram greutate.
 • Folosește apă și nu sucuri pentru a obișnui copilul să bea.
 • Dacă copilul tău încă se trezește noaptea, dă-i apă mai întâi în locul laptelui. Probabil că este mai însetat decât flămând! Când este puțin mai mare, îi poți lăsa o sticlă cu apă neîndulcită, astfel încât să bea în funcție de setea lui, fără să te trezești.
 • În mod natural, în caz de febră sau în perioadele de căldură intensă, este necesar să se ofere și mai multă apă.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.