Home / Sarcina luna de luna / Psihologie / Cum te pregăteşti pentru a doua sarcină

Cum te pregăteşti pentru a doua sarcină

shutterstock_18380128

 Vei fi mamă pentru a doua oară? Nu este uşor, chiar dacă ai mai trecut printr-o sarcină. Mai sunt destule lucruri care te pot surprinde şi la care nu ai soluţiile pregătite. Acum ai mai multe responsabilităţi şi priorităţi şi îţi va fi mai greu să treci prin toate încercările cu un copil care se agaţă de tine şi te vrea numai pentru el. Dar, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să depăşeşti orice obstacol.

Alege momentul potrivit al sarcinii

Medicii spun că, în condiţiile în care prima naştere a pe cale vaginală, nu există nicio contraindicaţie pentru a doua sarcină. Ideal este totuşi să te refaci fizic şi să te simţi pregătită psihic. Dacă prima sarcină a fost cu probleme, s-ar putea să refuzi, o vreme, ideea altor nouă luni dificile. Cel mai bine este să aştepţi momentul în care te simţi în stare să faci faţă schimbărilor impuse de încă un copil în familie. Dacă ai născut prin cazariană, ai nevoie de cel puţin un an, uneori chiar de doi, de refacere fizică, pentru a da timp uterului să facă faţă celei de-a doua sarcini. Odată cu confirmarea sarcinii, trebuie să te pregăteşti mai ales psihic, pentru o nouă cezariană şi pentru perioada imediat următoare naşterii.

Nu aştepta prea mult

Biologic, eşti mai pregătită pentru sarcină şi naştere la tinereţe. Aşa că dacă îţi mai doreşti un copil, cel mai bine este să nu laşi anii să treacă. Fiecare an în plus face mai dificilă o nouă sarcină, implică un risc genetic prin îmbătrânirea gametului şi a celulei din care apare viitorul copil. Iar distanţa prea mare între sarcini nu este nici în favoarea mamei, nici în favoarea copilului.

Când distanţa între sarcini este prea mică

De obicei, alăptarea te protejează de o nouă sarcină, în unele cazuri inhibând ovulaţia. Totuşi, nu este 100% sigură. Foarte rar poţi rămâne însărcinată chiar dacă menstruaţia nu ţi-a revenit. După naştere, la 6 săptămâni, când s-a încheiat perioada de lăuzie, este bine să faci un control medical şi dacă nu vrei să rămâi însărcinată, poţi să apelezi la  contracepţie. O contracepţie sigură pentru femeile care alăptează se poate face cu contraceptive orale (care nu conţin estrogen, ci numai progesteron). Acestea, deşi pot trece prin lapte, nu provoacă nici un fel de problemă copilului.

Elimină stresul

În general, a doua sarcină este percepută ca fiind mai uşoară. Dispare frica de necunoscut, deci naşterea nu mai este o sursă de stres. În plus, al doilea copil nu este, de regulă, mai mare decât primul, aşa că ai o certitudine că naşterea va fi mai uşoară. Organismul uman este conceput în aşa fel încât să facă faţă unui număr mai mare de sarcini care să ajungă la termen!

Pregăteşte-te pentru o familie mărită

Dacă primul copil a modificat radical viaţa ta, cel de-al doilea va desăvârşi ideea de schimbare! El îţi lasă şi mai puţin timp, chiar din primele zile de viaţă. Dar nici în timpul sarcinii nu este uşor, pentru că ai deja un copil pe care trebuie să-l pregăteşti pentru apariţia unui frăţior. De aceea, trebuie să te organizezi. Înainte de-a pleca la maternitate ai nevoie de un program pe care să-l respecţi. Odihneşte-te, mănâncă sănătos şi bea multe lichide. Joacă-te cât mai mult cu copilul. După ce te vei întoarce de la maternitate cu bebeluşul, va simţi că dragostea ta se împarte la doi. Şi aranjează cine se va ocupa de copilul mai mare, cât timp eşti la maternitate.

Ce trebuie să ştie fratele cel mare

Apariţia bebeluşului reprezintă o schimbare majoră şi în viaţa fratelui mai mare. El experimentează sentimente noi, printre care şi gelozia. Atenţia de care se bucură nou-născutul îl va face să se simtă uitat de părinţi. Aşa că mama trebuie să-i spună că să-l integrezi, să stea lângă frăţior şi chiar să te ajute. Un lucru care poate apărea este să împrumute gesturile bebeluşului, dacă diferenţa de vârstă nu este prea mare între ei: să ceară din nou să sugă la sân sau să bea cu biberonul, să facă pe el, ca să i se pună şi lui scutece. E bine să-l laşi să se răsfeţe puţin, dar trebuie să-l şi ajuţi să devină fratele mai mare: alegeţi împreună haine pentru bebe, roagă-l să-l „supravegheze” (dar nu-i lăsa singuri nici o secundă!), să te „sfătuiască” în privinţa amenajărilor din casă. Soluţia problemei este să ai grijă ca cel mare să nu se simtă dat la o parte.

About Viorica Rusu

2 comments

  1. Buna ziua,
    Îmi puteți spune, va rog, când voi mai primi revistele?
    Ultimul număr l-am primit in Octombrie 2014. Consider ca nu este normal ca in situația in care am plătit deja un abonament pe un an sa nu primesc revistele.

    Mulțumesc,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.