S-a făcut cald afară și legumele se alterează mult mai repede, iar noi avem nevoie de ele cât mai proaspete și pline de substanțe nutritive. Primul sfat ar fi să cumperi legume o dată la câteva zile și nu odată pe săptămână, pentru că există riscul ca acestea să se altereze. Pentru păstrarea lor corectă trebuie să cunoști câteva trucuri:
- Nu trebuie să depozitezi în cutia frigiderului, combinat, unele legume cu anumite fructe. Sunt fructe care emană etilenă (caisele, nectarinele, perele, bananele, prunele) și legume care sunt sensibile la această substanță (sparanghelul, broccoli, varza, morcovii, castravetii, fasolea, salata verde și ardeii). Evită să așezi aceste legume și fructe în aceeași cutie pentru a le avea mai mult timp proaspete!
- Legumele nu se țin pe raftul situat aproape de congelator, asta în cazul în care ai unul încorporat în frigider, deoarece este prea rece acolo.
- Legumele nu se păstrează în pungi de plastic închise ermetic. Dacă au puțin aer, acestea țin mai mult.
- Codițele și rădacinile legumelor nu se taie decât în momentul în care le folosești. De asemenea, nu lăsa să curgă apa pe ele pentru că excesul de hidratare le alterează mai repede.
Dar nu toate legumele se păstrează la frigider. Ceapa, usturoiul, cartofii… stau bine în locuri răcoroase, uscate și bine aerate.
Să nu uităm și de metoda prin congelare. Legumele își păstrează cele mai multe dintre substanțele nutritive dacă sunt păstrate la congelator. Unele trebuie opărite înainte (fasolea verde, mazărea), iar pe unele le congelezi în stare naturală (bucăți sau tăiate cubulețe).