Home / Bebelus / ABC-ul ochelarilor de soare pentru copiii mici

ABC-ul ochelarilor de soare pentru copiii mici

Vara, aplicarea cremei de protecție pe cei mici este obligatorie, dar mulți părinți nu iau în considerare și achiziționarea de ochelari de soare pentru bebelușii lor cu aceeași seriozitate cu care aleg crema. Și totuși, ochii lor sunt chiar mai fragili decât ai oamenilor maturi atunci când sunt expuși la razele UV.

Care sunt riscurile pentru ochi?

Lezarea prin radiații a ochilor este ireversibilă. Avem tendința să o banalizăm, deoarece este invizibilă la început, dar pe termen lung poate duce chiar la apariția cataractei  și la degenerarea corneei. La fel ca arsurile solare, care pot provoca cancer de piele ani mai târziu, acumularea expunerii ochilor la razele UV de-a lungul anilor va avea consecințe la vârsta adultă.

De ce riscă copiii mai mult?  

Purtarea ochelarilor de soare este și mai importantă la copii decât la adulți, din diverse motive. În primul rând, pentru că numărul de ore petrecute în aer liber este mai mare la copii. Iarna și vara, ochii lor sensibili merită protejați.

La copii, sistemul vizual nu este încă complet dezvoltat, ceea ce înseamnă că ochii lor sunt mai puțin protejați decât ai noștri. Trebuie să aștepți până în jurul vârstei de 12 ani pentru ca ochiul să se maturizeze și să poată filtra mai bine lumina.

Pentru persoanele cu ochi deschiși la culoare în special, copii și adulți, purtarea ochelarilor de soare este esențială. Ochii deschiși au mai puțini pigmenți care absorb lumina. Prin urmare, se reflectă mai mult în ochi și poate provoca mai multe probleme. În plus, ochelarii de soare au și avantajul de a proteja pielea pleoapelor de arsurile solare, deoarece protecția solară nu poate fi aplicată pe această regiune a feței.

Ce ochelari să alegi?

Nu toți ochelarii de soare sunt creați la fel. Vei găsi patru valori de protecție, cuprinse între 1 și 4. Ochelarii de categoria 1 filtrează până la 57% din raze, în timp ce ochelarii de categoria 4 filtrează până la 92% din lumina soarelui. Acest indice corespunde nuanței lentilelor, de la deschis la închis.

Pe lângă indicele de protecție, este necesar să căutăm modele cu un autocolant mic care să indice UV400. Acest indice înseamnă că, pe lângă procentul de lumini filtrate de ochelari (conform categoriilor menționate mai sus), acestea sunt capabile să filtreze 99% din razele UVA și UVB. 400 se referă la lungimea de undă a UV, care este cuprinsă între 200 și 400 nanometri. Acesta este semnul că ai găsit ochelarii potriviți.

De la ce vârstă poartă ochelari de soare?

Imediat ce îi poate ține pe față. Evident, este necesar să găsești modele adaptate feței lor mici. Colecția pentru copii oferă o protecție optimă între 0 și 12 luni, datorită lentilelor polarizate 100% UV din categoria 3 care reduc strălucirea.

Copilul nu vrea să țină ochelarii pe față? Cea mai bună protecție este să-l așezi la umbră cât mai mult și să îi pui o pălărie.

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.