Home / Bebelus / Cum congelezi piureurile pentru bebe

Cum congelezi piureurile pentru bebe

frozen-vegetables02

Cel mai bine este să cumperi produse proaspete din piață și să gătești în fiecare zi pentru bebe, dar e mult mai ușor de zis decât de făcut. Viața unui părinte nu este ușor de gestiona și este greu să pregătim zilnic piureuri proaspete, iată de ce ne putem baza pe congelatorul nostru. 

Cum congelezi alimentele

  • Congelează doar produse proaspete, imediat ce le-ai cumpărat
  • Poți congela și legume crude, cu condiția să le speli bine și să le cureți de semințe, coaja și să le tai felii sau cubulețe.
  • O altă variantă este opărirea legumelor: le speli, le cureți de coajă și de semințe, dacă e nevoie, le tai rondele sau cubulețe și le plonjezi în apă care clocotește cu sare timp de 5 minute. Le scoți și le pui în apă foarte rece. Le scoți apoi într-o strecurătoare și le lași să se răcească. Astfel legumele ăși vor conserva aproape toate proprietățile nutritive.
  • Dacă vrei să conservi piureurile și supele gata preparate, e bine să le congelezi  pe porții.
  • Carnea sau peștele trebuie conservate tot pe porții separate. Pui feliile sau bucățile de carne separat, în pungi de plastic. După ce ai pus felia de carne, încerci să scoți tot aerul din ea, apoi o legi și o pui în congelator.
  • Nu e bine să congelezi carne tocată.
  • Poți să congelezi și lactate: iaurt, brânză dulce, caș, doar că-și vor pierde textura și durata de păstrare nu trebuie să depășească 6 luni. Poți congela și laptele dulce, numai să fie pasteurizat sau fiert și răcit înainte.
  • Ierburile aromatice pot fi păstrate cu brio la congelator. Modalitatea este simplă. Speli ierburile, le tai fin și le lași să se usuce pe un prosop. Le pui apoi în punguțe de plastic, pe porții.

Cum ambalezi preparatele

Regula de aur este să închizi ermetic recipientul sau punga cât mai mult posibil, astfel încât să nu se formeze gheața care le distruge proprietățile nutritive.

Primele piureuri ale bebelușului pot fi conservate în cutiile speciale de gheață. Mai bune sunt cutiile speciale de silicon pentru congelator în care poți pune câte o porție de 50 -120 g, deoarece le poți scoate apoi cu ușurință formă.  Este foarte important să acoperi formele cu o folie de plastic.

Nu congela porții mai mari de 200 ml pentru că durata de congelare și de decongelare este mare, iar piureurile își pierd proprietățile și savoarea.

Timpul de conservare

E bine să nu păstrezi mai mult de o lună la congelator piureurile gata preparate pentru bebe! Notează pe recipient sau pe pungă data de conservare și, dacă ai mai multe piureuri, și tipul de preparat. Ideal ar fi să le folosești în următoarele șapte zile pentru a profita de nutrienții și gustul preparatului.

În cazul cărnii sau al peștelui, le poți păstra la congelator 3-6 luni, fără probleme, la fel și legumele proaspete

Cum decongelezi

Cel mai bine este să scoși piureul cu o zi înainte din congelator și să-l lași să se decongeleze în frigider. În cazul cărnii sau al peștelui, procedezi la fel.  Astfel își păstrează proprietățile și nu apare nici riscul de dezvoltare a bacteriilor patogene. În cazul legumelor, dacă sunt tăiate bucățele, e bine să le adaugi în ciorbă sau în mâncare direct congelate, ca să-și păstreze textura. Nu este recomandată decongelarea în apă fierbinte, pe foc sau la cuptorul cu microunde.

Nu recongela un produs decongelat. Mai ales unul pentru bebe. Riscul este prea mare.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.