Home / Bebelus / Alimentatie / Cum alegi produsele lactate pentru bebe

Cum alegi produsele lactate pentru bebe

De la laptele formulă până la primul iaurțel și prima linguriță de brânză proaspătă, lactatele sunt esențiale în dezvoltarea bebelușului. Dar de câte ori pe zi poți să-i dai lactate, ce tipuri și cum le alegi astfel încât să fie sănătoase?

Introducerea legumelor și a fructelor în meniul puiului tău a decurs fără probleme. La început a fost mai greu, dar acum bebe se ospătează la fiecare masă cu piureurile pline de minerale și vitamine. Și ai reușit să înlocuiești complet biberonul de lapte de la prânz cu un castronel de piure. Este timpul să introduci la gustarea de la ora 16.00 un produs lactat. Bine, dar care?

Cum introduci lactatele

Pe măsură ce bebe crește, iaurtul și brânzica vor contribui la micşorarea cantităţii zilnice de lapte, asigurând totodată un aport optim de calciu, lipide și acizi grași. Până la 18 luni, bebe are nevoie de 500 ml de lapte pe zi (sau de lactatele echivalente), deoarece calciul are un rol esențial în construcția oaselor și a dinților. Pe măsură ce copilul crește, aportul cotidian de calciu din produsele lactate trebuie să reprezinte două treimi din total. După ce ai început diversificarea și ai diminuat cantitatea de lapte din alimentația lui, poți să începi să-i dai la gustarea de dimineață sau după masa de prânz câteva lingurițe de iaurt sau de brânzică de casă simplă. Pe măsură ce bebe crește poți să-i propui la gustare, după ce s-a obișnuit cu gustul, un iaurt simplu, apoi, după o săptămână, combinat cu un fruct pasat. La prânz , este ideal un piure de legume în care ai pus 2-3 lingurițe de brânzică proaspătă sau paste mici cu brânză.

Iaurt simplu sau cu fructe?

Ideal este să-i oferi bebeluşului tău iaurt pregătit în casă cu lapte dintr-o sursă sigură. Dacă nu ai timp să-l pregătești, atunci alege din comerţ iaurturi naturale cu o cantitate de grăsime de 3,5%. Specialiștii pediatri îți recomandă să alegi mărcile de iaurt care au particula „lact“ în denumire, deorece provin din producția autohtonă și conțin mai puțin aditivi și conservanți. Dacă vrei să-i dai un iaurt dulce, nu le cumpăra din comerţ (conţin zahăr, uneori chiar 15 g/200 g de produs). Mai bine pregătește-l din iaurt natural în care adaugi orice fruct îi place copilului.

Cele mai bune brânzeturi

7 luni: Brânza dulce sau brânza calcică pe care o pregătești în casă este obținută prin fermentația lactică a laptelui de vacă și este săracă în lactoză. De aceea este foarte bine tolerată în prima etapă a diversificării, adică pe la 7-8 luni. După ce i-ai dat 2-3 lingurițe și l-ai lăsat pe bebe să se obișnuiască cu gustul, poți să i-o combini cu mămăliguță, cu paste, cu cartofi sau cu spanac. Sau i-o poți da la gustare și să i-o combini cu fructe.

10 luni: După 10 luni poți introduce ricotta, urda și brânza de capră. Acestea au un gust aparte, au un conținut moderat de grăsimi, dar conțin proteine de bună calitate. Poți să pregătești cu ele plăcințele, budinci, paste sau combinații cu legume tăiate bucățele.

12 luni: Pe la 12 luni îi poți pregăti lui bebe preparate cu mozzarella sau brânză cottage, care au un conținut mai mare de grăsimi, dar au un gust discret, bine tolerat de cei mici. Poți face o mulțime de combinații dulci și sărate sau poți să i le dai ca atare cu câteva bucățele de legume alături.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

One comment

 1. Dragă Pap Tot,

  Apreciem foarte mult articolele voastre, mai ales din prisma obiectivității și a calității argumentelor, și nu am ezitat să le împărtășim clienților noștri de câte ori am avut ocazia.

  La acest articol însă suntem obligați să intervenim. Este adevărat că suntem noi subiectivi în acest caz, deoarece suntem un producător de lactate cu adevărat naturale, însă nu despre noi e vorba aici, chiar am vrut inițial să vă transmitem mesajul “anonim”.
  Dar fraza aceasta: <> este prea mult!
  Considerăm nu numai că cititoarele vor fi induse în eroare, dar este și o gravă eroare jurnalistică, doar dacă nu este premeditată, caz în care este și mai gravă… Nu, particula “lact” nu spune nimic despre cum sunt fabricate acele lactate, și nici dacă și câți aditivi conțin. Refuzăm să credem că există pediatri care susțin aceste inepții!

  Trecem cu vederea faptul că cel mai mare “lact” tocmai s-a vândut la cel mai mare jucător internațional, deci e autohton doar prin prisma faptului că (încă) mai produce în România, mai există câteva zeci (extrem de puțini, după noi) de producători autohtoni care se străduiesc să facă produse lactate bune care să concureze cu marile “lact-uri” industriale.

  Mulțumim frumos pentru timpul acordat citirii acestui mesaj.

  Altfel, vă putem oferi cu drag orice informații legate de produse lactate făcute special pentru copiii noștri.

  Echipa Artesana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.