Home / Viata de familie / Retete pentru toata familia / Deserturi / Cozonac Coroniță cu scorțișoară

Cozonac Coroniță cu scorțișoară

“Un cozonac prezentat altfel poate fi una din cele mai frumoase surprize pe care le puteți oferi celor dragi de Sărbători. Crăciunul pentru mine are miros de scorțișoară, aromă de portocale și multă nucă, așa că am adunat în această rețetă toată esența Crăciunului”, ne-a spus Cristina Toth (divainbucatarie.ro). 

Ingrediente

1 kg făină

50 g drojdie

300 g zahăr

5 gălbenușuri de la ouă mari (mărimea L sau XL)

250 ml lapte

80 ml ulei

1 lingură coajă rasă de portocale

1 linguriță rom

1 plic zahăr vanilat

1 vârf cuțit sare

PENTRU DECOR:

100 g unt

100 g zahăr pudră

5 g scorțișoară

1 linguriță esență de rom

2 plicuri zahăr cu scorțișoară

100 g nucă măcinată

Mod de preparare

Amesteci 50 ml lapte cald cu drojdia și 2 linguri de zahăr și lași la dospit 15 minute. Topești zahărul în restul de lapte cald. Pui maiaua peste făină, adaugi laptele, apoi încorporezi treptat gălbenușurile. Adaugi în acest timp și un vârf de cuțit cu sare, coaja rasă de portocale, romul și zahărul vanilat. La final, adaugi uleiul și frămânți aluatul foarte bine circa 20 de minute, până devine elastic și nu se lipește de mâini. Îl lași să crească, la loc cald, o oră.

Cât timp dospește cozonacul mixezi zahărul pudră cu untul și scorțișoara, apoi adaugi esența de rom. Din aluatul crescut rupi câte 25 g și modelezi între palme biluțe, pe care le ungi cu amestecul de zahăr și scorțișoară. Avem nevoie de 70-72 de bile.

Într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt așezi un rând de biluțe, după care presari 1/3 din nuca măcinată și zahăr cu scorțișoară. Continui să așezi astfel biluțele în trei straturi, presărând nucă și zahăr cu scorțișoară între fiecare strat și la final. Lași cozonacul să mai crească 30 de minute, după care îl introduci în cuptorul încins la 180°C pentru 45-50 de minute.

Îl lași să se răcească pe un grătar, după care poți să-l tai, dar la fel de bine poți să rupi câte o biluță.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.