Home / Bebelus / Alimentatie / Copilul tău are intoleranță la lactoză? Nu te panica!

Copilul tău are intoleranță la lactoză? Nu te panica!

Dacă bănuiești că bebelușul tău are intoleranță la lactoză, nu te panica! Aceasta este o intoleranță destul de comună, care poate fi ușor controlată.

Marea majoritate a bebelușilor produc enzima lactază de la naștere. Această enzimă permite tuturor ființelor umane să digere lactoza, acest zahăr prezent în mod natural în lapte.

Intoleranța la lactoză la bebeluși se dezvoltă de obicei în timp, deoarece producția de lactază poate scădea odată cu vârsta. Simptomele intoleranței apar în perioada adolescenței sau la vârsta adultă. Cu toate acestea, trebuie avut grijă să nu confundați intoleranța la lactoză cu alergia la lapte, deoarece nivelul de severitate poate fi diferit. Dar să vedem care este diferența dintre intoleranță și alergie.

Intoleranța la lactoză este dificultatea la digerarea lactozei, un zahăr prezent în mod natural în lapte, datorită unei producții deficitare a enzimei lactază.

Alergia la lapte este o reacție a sistemului imunitar care nu recunoaște proteinele din lapte, provocând simptome cutanate, respiratorii și digestive care pot fi foarte grave.

Care sunt simptomele intoleranței la lactoză la copii?

Când bebelușii consumă produse lactate, enzimele lor lactazice sunt responsabile de digestia lactozei. Atunci când există o lipsă sau absență de enzime, lactoza rămâne intactă, provocând diverse simptome, cum ar fi: balonare și gaze, dureri de stomac și crampe abdominale, diaree și în cazuri mai rare vărsături.

Dacă copilul tău prezintă aceste simptome după ce a consumat produse lactate, cel mai bine este să te adresezi medicului. Acesta îți poate confirma diagnosticul și te poate ajuta să excluzi orice alte posibilități.

Nu toți au același nivel de intoleranță!

Din fericire, doar pentru că copilul tău are intoleranță la lactoză nu înseamnă că trebuie să elimini total laptele din dietă. Majoritatea copiilor pot tolera o cantitate mică de lactoză. În cartea sa „The ABCs of Children Health”, medicul pediatru Gaëlle Vekemans afirmă că „mulți oameni cu intoleranță la lactoză reușesc să digere produsele lactate până la un anumit prag”. Prin urmare, rolul tău este să-ți ajuți copilul să stabilească și să respecte acest prag.

„Fără lactoză”, vă rog!

Pentru a vă face viața mai ușoară, sunt disponibile pe piață tot mai multe produse fără lactoză. Lapte, brânzeturi, iaurturi; există o mulțime de alegeri. Există, de asemenea, picături sau pastile de enzime pe care le puteți adăuga în laptele copilului. Copilul nu va simți disconfortul produs de consumul laptelui sau a produselor lactate. Tot pediatrul Vekemans ne spune că „cu cât produsul lactat este mai solid, cu atât conține mai puțină lactoză!”

Importanța calciului

Dacă alegi să excluzi produsele lactate din dieta copilului tău, este foarte important să îi oferi alte alimente bogate în calciu precum broccoli, somon și anumite leguminoase. Amintiți-vă că lipsa de calciu ar putea cauza alte probleme copilului.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.