Home / Copil / Copilul meu nu are prieteni

Copilul meu nu are prieteni

Nimeni nu vorbește cu copilul tău, nu-l invită nimeni acasă și chiar și la școală se joacă singur. Mulți părinți povestesc că prichindeii lor au petrecut weekendul alături de prieteni și te întrebi dacă este normal ca puiul tău să nu se joace aproape cu nimeni niciodată. Ce se întâmplă de fapt? Dezvoltarea socială este aceeași pentru toți copiii? 

În primul rând, trebuie să știi că nu toți copiii evoluează în același mod și în același ritm. În articolul următor o să afli câțiva pași care îți vor permite să ajustezi anumite aspecte ale comportamentului copilului.

Înainte de 10 ani

Până la 4-5 ani, copiii comunică între ei prin activități distractive care implică puțină conversație sau deloc. Aceasta înseamnă că relația unui copil sub vârsta de 11 ani cu ceilalți este definită prin capacitatea sa de a urma regulile și interesul său de a participa la activități și nu de personalitatea sa. Un copil agitat, care are dificultăți în a urma regulile unui joc, va avea mai multe dificultăți în a-și face prieteni în această perioadă. Dacă acesta este cazul copilul tău, nu ezita să-i explici clar, dar prietenos, motivele pentru care altor copii le este dificil să se joace cu el.

De la 11 ani

De la 11 ani, copiii încep să aprecieze arta conversației și să înțeleagă ce criterii îi determină să aprecieze o persoană. Este o perioadă mai dificilă, în care copiii se judecă reciproc pe baza unor elemente foarte personale, care pot fi extrem de dureroase. Este, de asemenea, o perioadă foarte grea pentru copiii timizi și pentru copiii care sunt mult mai puțin maturi decât alții.

Este bine să-l înscrii  la activități extracurriculare. El va putea petrece mai mult timp cu copiii din școală făcând ceva mai ușor decât învățatul.

În vacanță

În perioada vacanțelor, poți invita colegii de clasă la el acasă, astfel încât copilul tău să nu se simtă singur. El  își va face prieteni și prietenia lor o să țină și după vacanță.

Dacă locuiești într-un cartier fără copii, ar fi bine să organizezi vizite regulate de prieteni, chiar dacă acest lucru implică uneori ca aceștia să stea peste noapte, pentru a evita drumul lung. La rândul lor, copiii vor putea să se primească reciproc și să-și creeze un obicei al acestor mici vizite, mai ales dacă activitățile de agrement sunt rare în zona ta.

Singuratic sau respins

Este dificil să știi sigur dacă copilul tău este singuratic sau dacă este respins de către ceilalți copii. Unii oameni sunt înclinați în mod natural să iubească singurătatea. Fără să-i disprețuiască pe ceilalți, acestor oameni le place să facă lucrurile în felul lor. Dacă copilul tău este unul dintre ei, el nu va aprecia că i se pun sute de întrebări despre viața sa socială, pentru că nu-l interesează. Poate că nu dorește să aibă foarte mulți prieteni și dacă are unul sau doi, probabil este suficient pentru el. Atâta timp cât nu pare nemulțumit de acest lucru, mai bine îl lași să-și gestioneze relațiile după cum crede.

Pe de altă parte, dacă este și timid și singuratic, el poate fi respins de colegi. Așa cum spuneam mai sus, activitățile extracurriculare îi vor permite să capete puțină încredere în el, încredere care poate atrage lângă el copiii de aceiași vârstă.

Cu toate acestea, dacă situația vi se pare critică, că este victima intimidării și că trece greu peste această situație, vorbește cu el, ascultă-l cu atenție și ia măsurile necesare.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.