Home / Copil / Copilul meu este un mic “terorist”! Ce să fac?

Copilul meu este un mic “terorist”! Ce să fac?

Există copii care pe la 2-3 ani sunt niște mici teroriști, care distrug jucăriile, împing persoanele din jur și nu ascultă de nimeni. Ce să faci dacă ai un astfel de copil? Nu este niciodată ușor să mergi cu copilul tău într-un loc în care totul este liniștit și organizat și el începe să arunce jucăriile, îi împinge pe cei din jur și țipă de fiecare dată când îi atragi atenția că nu face bine. Îi explici când pleci de acasă cum trebuie să se comporte, dar asta nu-l împiedică să-i terorizeze pe ceilalți, să tragă pisica de coadă, să trântească, să alerge etc. Haide să vedem ce este de făcut!

Cauzele agitației lui

Copiii care au un asemenea comportament și care nu acordă atenție obiectelor și persoanelor din jur pot face acest lucru din mai multe motive.

În primul rând, poate vrea să experimenteze, pentru că la această vârstă experimentează foarte mult. De exemplu, dacă merg și vorbesc, asta nu înseamnă că nu vor continua să arunce mâncarea pe podea, așa cum făceau când erau bebeluși, să arunce cu jucăriile…

De asemenea, fac aceste lucruri uneori pentru a atrage atenția. Dacă sunteți foarte ocupați și nu aveți timp să vă jucați cu el, este posibil ca acesta să facă legătura între „a face lucruri rele” cu „atenția mamei și a tatălui”.

O altă cauză poate fi frustrarea. La această vârstă, deoarece limbajul lor nu este destul de elaborat pentru a exprima ceea ce simt, uneori se exprimă prin lovituri.

Se poate să li se pară și foarte amuzant să arunce cu lucruri, să țipe, să se înfurie etc. La această vârstă încă nu realizează că fac ceva urât și toată acțiunea poate deveni distractivă pentru unii copii.

Schimbă-ți obiceiurile!

Pentru ca copilul tău să înceteze să fie agresiv și neascultător, fii atentă când apar aceste comportamente. De exemplu, dacă unii copii sau anumite locuri sunt de vină, dacă copilul este obosit sau flămând.

Prin faptul că vei afla care este cauza acestui comportament, vei avea mai puțin tendința de a crede că aceasta este personalitatea lui. Vei fi tentată să nu renunți și să intervii mai eficient. De asemenea, vei putea să previi, să-l îndepărtezi de situațiile care îl fac să aibă un asemenea comportament și să împiedici întâmplările nefericite.

Dacă comportamentul copilului este legat de circumstanțe specifice, cum ar fi atunci când îi este foame sau este obosit, când pleci de acasă ia cu tine gustări. Dacă îl prinzi în momentul în care este nervos, fii fermă și spune-i că este inacceptabil ceea ce face. Dacă aruncă mâncarea, nu-i mai oferi nimic până se calmează.

Pe parcursul procesului de a-l schimba, important este să rămâi calmă și să-i explici copilului ce se întâmplă, ori de câte ori comportamentul lui este inacceptabil. Este posibil să repeți de cinci, zece sau o sută de ori, dar în cele din urmă vei avea rezultate.

Copilul tău trebuie să se simtă iubit, altfel el poate continua jocul pentru a-ți atrage atenția.

 

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.