Home / Bebelus / Cele mai comune probleme ale pielii la copiii mici

Cele mai comune probleme ale pielii la copiii mici

Care sunt problemele de piele întâmpinate cel mai des de dermatologi la copiii mici?

Pielea copiilor este adesea o sursă de anxietate pentru părinți, care sunt îngrijorați de sănătatea micuțului lor. Câteva coșuri, o mică umflătură sau chiar roșeață și mâncărime, iată numai câteva semne care provocă îngrijorare părinților. 

Dermatologii sunt capabili să diagnosticheze și să trateze până la 3.000 de probleme diferite ale pielii. Iată câteva dintre afecțiunile acesteia întâlnite cel mai des în clinicile dermatologice și câteva sfaturi despre cum să reacționezi la ele.

1. Dermatita de scutec

Dermatita de scutec, numită și erupție de scutec, este foarte frecventă la copiii mici. Se identifică ușor prin prezența leziunilor roșii și dureroase pe fesele și coapsele copilului. Erupția cutanată a scutecului este cauzată de contactul prelungit cu un scutec murdar. De obicei, problema nu este gravă, dar poate provoca durere și de aceea este necesar să schimbi scutecul cât mai des.

2. Eczema

Petele uscate, cu mâncărime, se pot dezvolta pe membrele și fața copiilor mici. Aceasta este denumită în general eczemă, o boală cronică inconfortabilă care poate apărea încă de la 6 luni. Este recomandat să consulți un dermatolog la primele simptome pentru a evita dezvoltarea afecțiunilor conexe, cum ar fi astmul. Medicul poate prescrie un tratament antiinflamator pentru a calma mâncărimea și a dispărea eczema. Părintele poate aplica zilnic și o cremă fără parfum pentru a proteja și hidrata pielea.

3. Dermatita seboreică

Nou-născuții dezvoltă uneori cruste gălbui pe scalp. Acest fenomen numit dermatită seboreică este o afecțiune obișnuită și de obicei inofensivă. Nu necesită tratament medical. Trebuie doar să speli bebelușul cu un șampon ușor și să clătești capul cu apă călduță. Dacă crustele persistă, poți consulta un medic.

4. Molluscum contagiosum

Această afecțiune a pielii cauzată de un virus este contagioasă, dar inofensivă. Se caracterizează prin mici pustule care se găsesc adesea pe față, trunchi sau membre. Chiar dacă nu sunt dureroase, aceste pustule pot cauza mâncărime și pot fi dezagreabile. Fără nicio intervenţie, pustulele pot dispărea de la sine, însă poate dura până la câteva luni sau ani până ce vor trece complet. 

Un dermatolog îți poate prescrie tratamente și explica tehnica pentru vindecarea acestor leziuni. După ce se vindecă pustulele, virusul a dispărut, dar cu toate acestea se poate contracta ulterior dacă se intră în contact cu cineva infectat cu acest virus.

5. Acneea și milia sugarului

Adesea confuză, acneea infantilă și milia sunt două afecțiuni distincte ale pielii, dar simptomele sunt similare. Acneea este cauzată de hormonii materni și produce coșuri roșiatice, în timp ce milia este cauzată de o problemă de blocaj și arată ca o mică umflătură de culoare albicioasă. Ambele se îmbunătățesc în timp, dar în ambele cazuri este important să nu spargi aceste coșuri pentru a evita apariția cicatricilor pe termen lung. Un dermatolog poate prescrie tratament în cazurile severe.

6. Coșurile de la căldură

Dorind să-l protejeze de frig, părinții exagerează și își îmbracă copilul până la punctul în care apar mici erupții pe pielea lui. Aceste coșuri de multe ori roșiatice și nedureroase sunt ușoare și dispar de la sine în câteva zile. Pentru a limita răspândirea lor și pentru ca bebelușul să fie cât mai confortabil, părinții ar trebui să îmbrace copilul în funcție de temperatura din cameră, care nu trebuie să depășească 23-25 de grade Celsius.

7. Degerăturile

Degerăturile apar atunci când pielea este expusă la frig sau vânt pentru o lungă perioadă de timp. În caz de degerături, poți încălzi pielea cu apă călduță, fără a o freca. Dacă zona afectată rămâne amorțită sau nu răspunde după ce a fost încălzită sau dacă păstrează o nuanță albicioasă, va fi necesar să consulți un medic.

8. Arsurile solare

Protecția solară este necesară în orice moment, în special la copiii mici a căror piele sensibilă reacționează ușor la razele UVA și UVB. De preferat este ca protecția să se facă cu îmbrăcăminte anti-UV și ecranele minerale (pe bază de dioxid de titan sau zinc). În caz de arsuri solare minore, deci o simplă roșeață pe piele, aplică o cremă hidratantă în mod regulat și monitorizează evoluția zonei afectate. Dacă pe piele apar mici vezicule, este o arsură de gradul 2 care necesită asistență medicală imediată.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.