Home / Bebelus / Alimentatie / Cele 7 SECRETE pentru reuşita diversificării

Cele 7 SECRETE pentru reuşita diversificării

 

shutterstock_173523623Diversificarea, iată un cuvânt care dă ceva stres mamei, chiar dacă bebeluşul este încântat de noutăţile din farfurie. Ceea ce simte mama este justificat: a-l face pe bebeluş să aprecieze o paletă largă de gusturi nu e lucru uşor. Aşa că iată cele 7 secrete, cele 7 reguli de care trebuie să ții cont pentru a-l ajuta pe bebe să iubească mâncarea.

Diversificarea, la momentul potrivit

Perioada ideală pentru debutul diversificării începe după vârsta de 4 luni şi se concretizează spre 6 luni şi se încheie în jurul vârstei de 18-24 de luni. Un studiu al medicilor pediatri francezi arată că între 5-7 luni, bebeluşii sunt dispuşi să accepte 90% din alimentele noi care li se oferă. După 18-24 de luni, lucrurile se schimbă: aceiaşi copii dispuşi să-şi lărgească repertoriul alimentar manifestă brusc două tipuri de comportament : neofobia, adică refuzul sistematic al oricărui aliment nou, şi selectivitatea. Acestea durează până la 4-5 ani, uneori mai mult. Aşa că nu pierde timpul, dragă mămico, şi nu amâna nimic din ce trebuie să introduci la vârsta diversificării.

Ofertă bogată !

Cu cât sunt mai variate alimentele la începutul diversificării, cu atât sunt mai pozitive reacţiile copiilor. Ideal este să le alternezi des : mai întâi oferi câte un aliment pe zi, apoi începi să combini câte două. Acest lucru îl ajută pe bebeluş să identifice fiecare gust în parte, dar şi pe mamă să recunoască ce aliment poate fi responsabil de o enventuală alergie.

Fii calmă şi răbdătoare !

Cu cât guşti mai mult un aliment nou, cu atât te obişnuieşti mai bine cu gustul lui. Expunerea face posibilă acceptarea. Chiar dacă ai uneori sentimentul că găteşti degeaba, că piureul de morcovi nu va fi niciodată pe lista de preferinţe a bebeluşului tău, trebuie să perseverezi. Şi să nu-l forţezi, ca să nu-i creşti aversiunea faţă de un anumit aliment, creând un veritabil blocaj psihologic. Şi, mai ales, nu-l recompensa după ce a mâncat, pentru ca să nu creadă că primeşte o răsplată pentru că a mâncat un aliment  rău.

Ajută-l să-şi ascută simţurile

Învăţarea gusturilor nu trece numai prin gură. Indiferent de vârstă, copilul apreciază cu ochii, cercetează cu mirosul orice mâncare sau aliment. De asemenea, prezentarea farfuriei este un lucru care poate stimula interesesul pentru un anume aliment: combinaţiile cu legume ori cu fructe, în forme amuzante şi în vase desenate cu personaje cunoscute poate fi secretul unei mese reuşite.

Apelează la ierburi aromatice

Gustul busuiocului poate salva uneori un piure de dovlecel.  Puţin oregano presărat pe pieptul de pui fiert în abur face şi el minuni. Depinde de inventivitatea mamei care se confruntă cu capriciile bebeluşului aflat în plin proces de diversificare. Mai târziu, când medicul permite, foarte puţină sare sau un îndulcitor natural dau mai multă savoare legulor sau unor mâncăruri.

Oferă-i alimentele adaptate vârstei

Fiecare generaţie creşte cu anumite alimente. Dacă mama a mâncat cu plăcere pe când avea 7-8 luni  griş cu lapte, acum lucrurile stau altfel. Cerealele au luat locul grişului şi au schimbat mult din obiceiurile alimentare ale familiei. Iar mai târziu, va cere ketchup, pizza, hamburgeri şi câte şi mai câte. Totul este să ai grijă să-i oferi varianta sănătoasă a acestora, cât mai bio şi preparată în casă. Şi, bineînţeles, toate trebuie însoţite de legume şi fructe.

Fii tu însăţi un exemplu !

Toţi copiii învaţă imitând. La fel se pretrece şi cu mâncarea. Acceptă noile savori ale alimentelor dacă trăiesc într-o familie care mănâncă ordonat, divers şi sănătos, într-o atmosferă destinsă. Iar la vârsta de 18-24 de luni, încep să mănânce aceleaşi lucruiri ca şi părinţii. Asta nu înseamnă să treacă cei mici la regim de adulţi, să înghită cârnaţi şi cartofi prăjiţi, ci mai degrabă ca adulţii să mănânce lucruri potrivite şi pentru copii. Dacă apar pe masă mâncăruri pe gustul fiecăruia, şi copilul va cere doar ceea ce-i place. Masa este un ritual în care se pot institui tradiţii de familie, meniuri comune şi sănătoase, totul într-o manieră deschisă şi veselă.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.