Home / Copil / Alimentatie / Ce trebuie să știi despre clementine

Ce trebuie să știi despre clementine

Odată cu începutul iernii le vedem în majoritatea magazinelor, sunt micuțe și portocalii, copiilor le plac și sunt gustarea perfectă pentru ei, dar și pentru cei mari. Ai ghicit despre ce fructe vorbim? Dacă nu, îți spun eu, despre clementine!

Originară din Africa de Nord, clementina este o încrucișare între portocala mandarină și portocala Sevilia. Mandarinul fi fost cultivat de părintele Clément, ceea ce explică numele acestui mic fruct. Astăzi se cultivă în Spania, Italia, Africa și America de Sud.

La fel ca portocalele, clementinele sunt o sursă excelentă de vitamina C și betacaroten, acesta fiind un excelent antioxidant, care împiedică oxidarea celulelor şi protejează organismul de radicalii liberi, care cauzează apariţia bolilor cronice.

Caracteristici speciale ale clementinei

  • Coaja acestui fruct se separă foarte ușor de pulpă, nefiind nevoie să folosești un cuțit pentru a ajunge la miezul suculent. Este o gustare excelentă, pe care o poți servi și din mers!
  • Mirosul frumos pe care îl degajă clementina ne amintește imediat de sărbători și vacanța de iarnă. Într-adevăr, aceasta este perioada anului în care clementinele abundă în magazine.
  • Spre deosebire de mandarină, clementina conține semințe foarte puține sau deloc. Este perfectă pentru cei mici!

Achiziționarea și depozitarea clementinei

  • Atunci când cumperi mandarine, alege fructele mai grele, în acest fel vei fi sigură că sunt mai suculente și gustoase.

 De asemenea, trebuie să ai grijă ca coaja să fie netedă și fără pată.

  • Dacă cumperi clementine la plasă, ai grijă ca niciuna dintre clementine să nu fie stricată, aceasta putând deteriora și celelalte fructe.
  • Clementinele pot fi păstrate la frigider timp de o săptămână. Cu toate acestea, nu ezita să le lași la temperatura camerei înainte de a le consuma pentru mai multă aromă!

La ce poți folosi clementina:

  • Acest fruct dă un gust excelent într-o salată verde însoțită de un ulei simplu de măsline și un sos vinegretă. 
  • Poți înmuia feliile de mandarine în ciocolată topită, această combinație de arome te va face să vrei din ce în ce mai mult.
  • Sunt perfecte pentru a fi adăugate în prăjituri, plăcinte, salate de fructe, aroma specială a clementinei adăugând o notă de citrice oricărui desert. 
  • Poți stoarce sucul unei clementine și al unei portocale și să-l folosești ca dressing la o salată sau să prepari un sos pentru o friptură.

Totul ține de imaginația ta.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.