Home / Copil / Alimentatie / Ce „mănâncă“ creierul?

Ce „mănâncă“ creierul?

Da, creierul uman  are nevoie de hrană specială. O alimentație săracă sau dezechilibrată nu-i asigură combustibilul necesar pentru o activitate zilnică la parametri normali.

Creierul este statul major al tuturor activităților care au loc în corp. Pe de altă parte, prin intermediul miliardelor de celule ale sale (neuroni) și complexității conexiunilor dintre ele, el se conectează la lumea exterioară, dezvoltând inteligența. Cu cât variezi activitățile unui copil, cu atât apar mai multe conexiuni, adică gradul lui de inteligență. De la cea mai fragedă vârstă, copilul experimentează prin joc mediul înconjurător, iar efectul este stimularea capacităților cognitive.

Hrană pentru creier

Da, creierul este un organ gurmand. Activitățile intelectuale au o mare nevoie de zahăr, dar și de grăsimi. Atenție, însă! Nu vorbim despre grăsimile „rele“ și nici despre zahărul industrial. Prin urmare, ce mănâncă creierul? O alimentație echilibrată și bogată în grăsimi bune (Omega 3, în special) este obligatorie pentru sănătatea cerebrală, pentru că ajută la constituirea neuronilor și la formarea membranei cerebrale. Vitamina A este și ea pe lista de preferințe și se găsește în brânză, unt, ouă). În ceea ce privește zahărul, cel din fructe și din miere este excelent. Și iată o mică paranteză pentru miere: este o sursă excelentă de glucoză (zahăr), dar și de alți nutrienți cu efecte extraordinare asupra sănătății.  Așa că o linguriță de miere la începutul zilei, dă un start bun zilei pentru toată familia, de la mic la mare.

Și… somnul?

Nimic din ceea ce înseamnă hrană pentru organismul uman nu poate fi separat de somn. Așa că, orice mamă, oricât de mare i-ar fi ambiția față de rezultatele școlare ale copilului ei, nu-i poate neglija programul de somn și de timp liber, de odihnă. Durata și calitatea somnului sunt repere ale sănătății, indispensabile pentru protecția neuronilor. Se știe astăzi că lipsa de somn poate antrena o pierdere importantă de celule nervoase. Așa am ajuns să vorbim despre bolile neurodegenerative, într-o societate în care ecranele albastre afectează masiv programul de somn. Căci toate celulele nervoase au de suferit, unele mor și nu mai pot fi înlocuite sau sunt înlocuite cu altele noi, dar în număr insuficient. Iar acest proces nu ține de vârstă, ci de modul în care acorzi atenție igienei de funcționare a creierului. Se știe azi, grație progresului neuroștiinței că neurogeneza nu se oprește la o anumită vârstă. Începe din copilărie și nu se oprește, dar are nevoie de stimulare pe tot parcursul vieții.

Ce nu-i place creierului?

Răspunsul e simplu. Stresul!  Acesta este inamicul corpului și al inteligenței. Stresul are efecte negative asupra sănătății, chiar la copii, când obligațiile școlare sau problemele și conflictele din familie îi depășesc. Se știe că stresul, materializat prin secreția crescută de cortizol, deconectează circuitele cerebrale. De aceea, un copil stresat nu poate citi enunțurile de pe foaia de examen… sau se blochează când trebuie să dea rapid un răspuns oral. Cu toate acestea, unii specialiști spun că stresul, în anumite limite, poate avea efecte pozitive, poate da un impuls necesar creierului. În realitate însă, cu cât suntem mai relaxați, cu atât funcționează mai bine, la capacitate superioară.

5 alimente ale inteligenței

  • Peștele este favoritul. Bogat în acizi grași Omega 3 și fosfor, contribuie din plin la dezvoltarea armonioasă a creierului.
  • Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, de antioxidanți și de caolină, care stimulează procesul de memorare.
  • Untul de arahide conține vitamina E, un puternic antioxidant care protejează membranele nervoase.
  • Cerealele integrale conțin glucoză, principala hrană a creierului și vitamine din grupul B.
  • Ovăzul și alimentele din ovăz hrănesc creierul și-i dau energie prin conținutul de vitamine B și E, potasiu și zinc.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.