Home / Bebelus / Alimentatie / Carnea de pui în alimentația bebelușului

Carnea de pui în alimentația bebelușului

Carnea de pui poate fi introdusă în alimentația bebelușului imediat după ce începe diversificarea, în jur de 7 luni.

Puiul este sănătos pentru bebeluși, conține mulți nutrienți de care aceștia au nevoie pentru a se dezvolta, inclusiv vitaminele B6 și B12, fier, zinc, colină, seleniu și vitamina B3. Împreună, acești nutrienți ajută la susținerea activităților antioxidante, la crearea unui sânge sănătos, la promovarea unui simț puternic al gustului și al mirosului și la creșterea sănătății creierului. Puiul este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine, bogată în aminoacizi, care ajută la dezvoltarea creierului, mușchilor, sistemului nervos, inimii, pielii și părului unui copil în creștere.

Puiul oferă o mulțime de nutrienți pentru un bebeluș în creștere, dar trebuie să folosești pui din surse sigure, crescuți cât mai natural. De asemenea, puiul este adesea asociat cu boli transmise de alimente cauzate de bacterii precum Salmonella și Campylobacter. Pentru a minimiza riscul infectării trebuie să luați câteva măsuri de precauție. Păstrați puiul în frigider sau congelator și păstrați-l separat de alte produse. Dezghețați carnea congelată în frigider (niciodată în bucătărie) și gătiți puiul la o temperatură de cel puțin 180°C înainte de servire. Spălați întotdeauna mâinile și suprafețele care vin în contact cu carnea crudă.

Este carnea de pui un pericol de sufocare pentru bebeluși?

Da. La fel ca orice carne, carnea de pui este un pericol de sufocare, așa că evitați să oferiți bebelușilor bucăți mari. Pentru a minimiza riscul, evitați să tăiați carnea în cuburi și asigurați-vă că nu o gătiți prea mult deoarece acest lucru o face să fie uscată și mai dificil de mestecat și înghițit. Stați lângă copil în timpul meselor.

Este puiul un alergen comun?

Nu. Puiul nu este un alergen alimentar comun. Cu toate acestea, au fost raportate cazuri de alergie la păsări de curte. Puiul a fost raportat ca declanșator al FPIES (Sindromul de enterocolită indusă de proteine ​​alimentare), care are ca rezultat vărsături întârziate, cu sau fără diaree, la 2 până la 4 ore după ingerarea cărnii de pui. Deși sunt rare, anumite persoane cu alergii la pește pot avea un risc crescut de a fi sensibile la pui. Unele persoane cu alergie cunoscută la pene și ou au rezultate pozitive la testele de alergie la carnea de pui. Cu toate acestea, acest lucru nu are ca rezultat simptome după ingerarea cărnii bine gătite, deoarece proteina alergenă este sensibilă la căldură. Prin urmare, testarea de rutină pentru alergia la carnea de pui nu este recomandată în cazurile de alergie la ouă.

Așa cum ați face atunci când introduceți orice aliment nou, începeți prin a oferi o cantitate mică la început. Dacă nu există nicio reacție adversă, creșteți treptat cantitatea la mesele viitoare.

Cum pregătiți puiul pentru bebeluși?

Fiecare copil se dezvoltă diferit, sugestiile de pregătire de mai jos au doar scop informativ și nu înlocuiesc sfatul profesionist, individual, de la medicul pediatru.

7-9 luni: Mai întâi folosești piept de pui fiert și mărunțit. Odată ce bebelușul este capabil să muște și să rupă alimente (în jurul vârstei de 8-9 luni), încercați să serviți felii subțiri – cam de dimensiunea unui deget mic de adult. Puteți servi și chifteluțe de pui, deoarece carnea tocată este moale și ușor de mestecat. Dacă bebelușul a rupt o bucată mai mare de carne, ai răbdare să mestece, aceștia au reflexe înnăscute pentru a ajuta la împingerea alimentelor înainte și a scuipa înainte ca acestea să ajungă suficient de departe pentru a provoca sufocare.

9-12 luni: Feliați puiul în fâșii foarte subțiri sau adăugați carne de pui tocată pe legume, paste sau orice alt fel de mâncare. La această vârstă, bebelușii încep să-și bage mâncarea în gură și, deși este un moment bun de a învăța să mănânce bucățele, poate fi destul de riscant și stresant. Dacă vă este teamă, mai bine tocați carnea pentru a minimiza riscul.

12-24 luni: Oferiți bucăți de pui de mărimea unei mușcături pentru ca bebe să le poată mânca cu mâna sau lăsați-l să folosească o furculiță. Pentru a reduce riscul de sufocare, nu-i oferiți bucăți mari de pui sau tăiată în cuburi de dimensiuni perfecte. Când simțiți că abilitățile de alimentație ale unui copil s-au dezvoltat, creșteți dimensiunea alimentelor, servindu-i un copănel de pui fără piele.

Asocieri de arome

Puiul este versatil! Carnea simplă se asortează la fel de bine cu alimente bogate și grase, cum ar fi migdalele, avocado, fisticul, iaurtul, untul, precum și cu legume bogate în  nutrienți:  broccoli, conopidă, morcov, dovleac, cartofi,  spanac, varză kale. Încercați să serviți puiul alături de quinoa, orez sau de fructe precum mere, pere, rodie și ananas pentru a-i scoate în evidență dulceața. Puiul poate avea un gust destul de fad, așa că încercați să asezonați carnea cu usturoi și lămâie sau cu ierburi aromate precum lemongras, șofran și cimbru.

Pe lângă acest articol legat de carnea de pui in alimentatia copilului, poate te interesează și Proteinele la bebelusi.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.