Proteinele la bebelusi. A trecut primul an de diversificare și ai remarcat că puiul tău adoră carnea? Atenție, chiar dacă proteinele sunt esențiale pentru dezvoltarea bebelușului și a copilului mic, un aport excesiv poate genera dezechilibrul alimentar. Dar să vedem ce ne recomandă pediatrii.
Proteinele sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea optimă a copiilor. Mușchii, sângele, sistemul imunitar, inima și celelalte organe au nevoie de ele pentru a funcționa bine. Prin urmare, un sugar are nevoie zilnic de proteine, important este să știm cum le dozăm.
Care sunt principalele surse de proteine
Este important să știi că proteinele animale sunt complete, adică conțin toți acei aminoacizi esențiali pentru creșterea și dezvoltarea copilului. Proteinele de origine vegetală nu conțin toți acești aminoacizi esențiali, de aceea copilul nu poate avea pe un regim exclusiv vegetarian. Dar, atenție! Cantitatea de proteine trebuie atent controlată. Chiar dacă copilul tău mănâncă porții mici, vei surprinsă să afli că oferindu-i o sursă de proteine la fiecare masă, poți depăși cu mult cantitatea de proteine recomandată. Iată de ce este important să știi ce conținut de proteine conțin principalele surse de alimente recomandate pentru meniul bebelușului.
Cum recunoști o carență de proteine?
La bebeluși și copiii mici putem remarca ușor dacă au o carență de proteine, deoarece apare o stare de oboseală, de lipsă de energie, slăbește forța musculară, fac infecții frecvente, de toate genurile (respiratorii, gastrice, urinare etc.) și au chiar anemie. Sursele de proteine de origine animală sunt în același timp și surse de fier, deci carnea este valoroasă și pentru acest lucru.
Nu excesului de proteine !
Consumul excesiv de proteine favorizează producția de deșeuri organice, ca ureea și acidul uric. Copiii au oricum rinichii imaturi și un exces de proteine atrage după sine afecțiuni grave ale rinichilor, dar și dureri de cap, uscăciune a pielii, dificultăți de concentrare și crampe musculare.
Cum se calculează necesarul zilnic mediu de proteine al bebelușului?
- Între 6-12 luni, se înmulțește numărul de kilograme cu 1,98.
- Pentru copii cu vârsta între 1-3 ani se înmulțește numărul de kilograme cu 1,77.
Cel mai ușor, măsori cantitatea zilnică de carne cu lingurița. 1 linguriță cu vârf de carne pasată are 10 g.
Ce-i dau să mănânce?
Desigur, te întrebi acest lucru zilnic, mai ales în privința cantităților de proteine, care, după cum ai văzut, trebuie controlată atent. Iată un exemplu de meniu pentru copilul mai mare de 15 luni. Desigur, cantitățile sunt orientative. Nimeni nu stă cu cântarul la fiecare masă, să măsoare ca la farmacie, dar experiența te va învăța să apreciezi din ochi cam cât înseamnă o porție corectă de carne. Un plus sau un minus de câteva grame, nu este de luat în considerare. Ceea ce nu a mâncat azi, poate fi recuperat mâine. Probleme apar doar la copiii care refuză carnea în mod frecvent. Tabelul de mai jos este cu valoare orientativă, ia în calcul necesarul unui copil de 15 luni, dar nu este personalizat, în funcție de greutatea copilului.
Luni
250 ml de lapte de creștere + 40 g friptură de pui + 150 g de paste fierte +10/15 g emmentaler
Marți
250 ml lapte de creștere + 30 g pește + 4 linguri de brânză de capră + 150 g orez fiert
Miercuri
250 ml lapte de creștere + 1 ou fiert moale + 100 g cartofi fierți sau la cuptor + 1 iaurt natur + 1-2 linguri brânză de capră
Joi
250 ml de lapte de creștere + 40 g carne de vițel + 2 linguri de brânză de vaci + 1 felie de emmentaler
Vineri
250 ml de lapte de creștere + 40 g de somon + 1 iaurt național + 15 emmentaler
Sâmbătă
250 ml lapte de creștere + 40 g carne de vițel + 30 g brânză de vaci
Duminică
250 ml lapte de creștere + 1 ou omletă + 150 g paste + 15 g emmentaler.
Un alt articol interesant pe lângă proteinele la bebelusi este și Somnul bebelușilor.