Home / Bebelus / Alimentatie / Cum îl învățăm pe bebe să mănânce singur?

Cum îl învățăm pe bebe să mănânce singur?

Bebe mananca singur. Nu a început bine diversificarea și deja e pregătit să mănânce singur? Desigur! Încurajează-ți și tu copilul să se hrănească singur, chiar dacă începutul poate fi anevoios și cu multă mâncare vărsată pe jos. Mami, nu lăsa pentru mâine ce poate face bebelușul tău astăzi! Dacă bebe stă drept în funduleț într-un scaun de masă și se întinde după mâncarea așezată în fața lui, aventura culinară poate trece la nivelul următor: deprinderea de a mânca singur.  Îți oferim și un bonus: instrucțiuni de învățare, pe pași.

Pasul 1:

Nu te enerva! Când sunt la masă, copiii se murdăresc și aruncă cu mâncarea pe jos, își bagă mâinele în castronel și își întind mâncarea pe față. Copilul face toate aceste gesturi pentru a experimenta, nu pentru a te provoca. Înarmează-te cu răbdare, înțelegere și un dram de umor.

Pasul 2:

Nu-ți face griji dacă copilul vrea să muște sau să se joace cu tacâmurile. Este un fenomen absolut normal. Copii explorează obiectele şi materialele cu gura şi cu mâna. Când îi dai micuțului să mănânce, îi poți pune pe masă două tacâmuri și farfurioare, un set cu care îi dai tu și altul pentru copil. În acest fel, bebe va încerca să te imite cum ții lingurița, cum faci mișcările pentru a lua mâncărica din farfurioară etc.

Pasul 3:

E nevoie de timp pentru a învăța copiii să folosească o lingură. Pentru început, se recomandă utilizarea unei linguri mici, astfel încât să fie ușor de manevrat, iar copiii să nu-și încarce gura cu prea multe alimente dintr-o dată.

Pasul 4:

După ce a învățat să mănânce cu lingura, copii vor învăța să folosească furculița. Aici e un pic mai complicat, deoarece trebuie să-și exerseze forța pentru a înfinge furculița într-o bucată de mâncare. De asemenea, este important să-i arăți ce alimente se mănâncă cu lingura și care sunt alimentele care se mănâncă cu furculița.

Pasul 5:

Asigură-te că micuțul tău știe să mestece mâncarea din guriță. Astfel, va fi mai independent în timpul mesei. Mâncarea bine mestecată favorizează digestia.

Pasul 6:

Trecerea de la biberon la cană, respectiv de la supt la sorbit, este, probabil, cel mai complicat pas atunci când copilul învață să mănânce singur. Această etapă presupune folosirea complet diferită a gurii și o mai bună coordonare la înghițiri. O cană pentru copii cu capacul bine strâns și un mic cioc poate fi o variantă bună de început.

Pasul 7:

Stabilirea și respectarea unui program de masă îl poate ajuta pe bebe să deprindă mai ușor arta de a mânca singur. Există studii care confirmă faptul că micuții digeră mâncarea mult mai bine dacă au un orar alimentar fix.

Pasul 8:

Alege alimente potrivite pentru deprinderile copilului. Chiar dacă acesta poate folosi tacâmurile, îi va fi greu să mănânce repede pentru a-și potoli foamea, având nevoie de ajutor din când în când. Apelează la feluri de mâncare care pot fi consumate ușor cu degetele, dând astfel posibilitatea copilului să se bucure de noua sa independență în a se hrăni singur.

Pasul 9:

În plus, evită pe cât posibil divertismentul în timpul mesei (TV, tabletă sau jocuri) și nu-ți  lăsa piticul niciodată singur la masă. Copilul trebuie să învețe să mănânce la masă cu ceilalți membri ai familiei. În acest fel, va învăța două lucruri esențiale: orice mâncare pregatită în familie este gustoasă, precum și modalitățile de utilizare a tacâmurilor.

Poate te interesează pe lângă acest articol despre bebe mananca singur și Cina pentru bebe în diversificare.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.