
Somnul bebelusului. Fiecare părinte are propria metodă care funcționează… sau nu! Așadar, poate te întrebi: când adorm bebelușul, ce funcționează cel mai bine, să fie liniște, să pun muzică sau să fie zgomot? Răspunsurile le afli în rândurile care urmează.
Ora de culcare…
Cu toții am visat acel moment prețios în care bebelușul va adormi calm în brațele noastre, adormit de sunetul vocii noastre. Dar săptămânile trec și oboseala preia controlul: în cele din urmă, adormi mai de grabă tu la cântecul de leagăn pe care îl cânți decât bebelușul! Gata, schimbi talentul de cântăreț și apelezi la melodii special concepute pentru bebeluși și care au rolul să-l liniștească și să-l adoarmă.
Muzica
Din păcate, uneori, chiar și lentă sau instrumentală, muzica poate afecta calitatea somnului unui copil, deoarece stimulează în mod constant creierul. Prin urmare, cel mic nu se odihnește și ar putea acumula oboseală. Asta nu este tot: un copil obișnuit să adoarmă cu muzică va avea mari dificultăți să adoarmă din nou dacă va fi brusc lipsit de ea. Dacă se trezește în timpul nopții, de exemplu, va afecta drastic și somnul părinților.
Acestea fiind spuse, muzica ușoară, înainte de culcare, poate face parte dintr-o rutină de culcare. Spre deosebire de televizor, care îl va stimula pe cel mic, muzica îl va liniști și îi va crea o stare bună pentru somn.
Zgomotul alb
În ultimii ani, mulți părinți au apelat la zgomotul alb pentru liniștirea bebelușului. Zgomotul alb este o combinație a tuturor frecvențelor de sunet, capabil să neutralizeze celelalte zgomote care îi pot deranja pe bebeluși. Unele studii au arătat că difuzia zgomotului alb (cum ar fi cel al ploii sau al mării) ar putea facilita somnul nou-născuților, deoarece acesta ar avea ca efect reducerea raportului semnal-zgomot al sunetului ambiental din cameră. Sfatul specialiștilor este ca dispozitivele care redau acest zgomot alb să nu meargă pe toată perioada somnului, ci numai până când bebelușul adoarme.
Liniștea!
Și când bebelușul tău doarme în sfârșit, ce faci? Încetezi să faci și cel mai mic zgomot de teamă să nu-l trezești sau te comporți normal, spunându-ți că este mai bine să-l obișnuiești cu zgomotele din jur? Toți copiii sunt diferiți, la fel și părinții. Depinde de fiecare să își găsească zona de confort, care este probabil undeva între aceste două extreme. Oricum, este un lucru pozitiv faptul că copilul percepe o diferență între atmosfera din timpul zilei și cea a serii, când merge la culcare: astfel, el va începe să facă diferența dintre zi și noapte. Așadar, nu înceta să aspiri, să-ți usuci părul, să vorbești la telefon, dar evită emiterea de sunete prea bruște și zgomote stridente, care, pe lângă tulburarea prețioasă a somnul bebelusului, îl vor stresa și excita. Amintește-ți că în pântecul tău bebelușul era înconjurat constant de zgomot: deci nu este necesar să transformi casa într-o mănăstire!
Importanța rutinei
Muzică, zgomot ambiental, liniște absolută…, ceea ce contează la final este consistența. Pentru a dormi bine, copiii trebuie să se simtă în siguranță și să aibă o rutină la momentul culcării. Dacă alegi un cântec de leagăn sau puțină muzică, asigură-te că volumul nu este prea tare pentru urechile mici ale copilului și, de preferință, să nu meargă pe tot parcursul somnului, așa cum spuneam și despre zgomotul alb.
Dacă ți-a plăcut acest articol despre somnul bebelusului, mai poți citi și Zambetul si rasul bebelusului.