La copiii școlari, problema renunțării la micul-dejun este din ce în ce mai frecventă și mai îngrijorătoare pentru că este principala cauză de obezitate. Cum să reformezi stilul de a mânca al copilului tău, pentru a dobândi cele mai bune obiceiuri alimentare? Iată sfaturile noastre.
Obezitatea infantilă
Statisticile arată din ce în ce mai multe boli ale ficatului la copii și tineri și că peste 45% dintre copii sunt obezi în Europa. De ce punem alături bolile de ficat și obezitatea? Pentru că alimentația bogată în grăsimi saturate și zahăr poate dezvolta sindromul „ficatului gras”.
Mâncă bine dimineața?
A mânca bine dimineața nu înseamnă să mesteci patru tartine cu Nutela dimineața sau un bol de cereale îndulcite și colorate, doldora de aditivi. Nici pâinea albă nu este indicată pentru că are în compoziție zaharuri rapide care provoacă un nivel ridicat al glicemiei, urmată de o scădere bruscă între orele 10-11 dimineața. Acest lucru înseamnă și o scădere drastică a nivelului de energie, tocmai în orele în care copilul are nevoie să funcționeze la parametri maximi. În privința cerealelor, cele transformate, îndulcite și frumos colorate, nu sunt foarte indicate pentru că au o mare cantitate de aditivi și de potențatori de gust, substanțe care „înșală” creierul și dereglează chimia cerebrală și echilibrul hormonal în ansamblu, cu consecințele pe care le cunoaștem.
Cu lapte sau fără?
Laptele nu mai este obligatoriu pentru copilul școlar. Dacă anumiți copii nu mai vor lapte dimineața, este pentru că ei știu instinctiv că nu îl digeră. Nu trebuie insistat, ci doar înlocuit cu produse derivate din lapte. Pentru mamele care nu se consolează ușor cu această situație, iată un argument pentru liniștea lor: calciul de origine animală se absoarbe mai greu decât cel de origine vegetală. Trebuie doar să regândim conținutul micului dejun sănătos, astfel încât copiii să pornescă în viață cu obiceiuri alimentare foarte sănătoase.
Fructe la început de zi!
Ele sunt foarte importante pentru finalul mesei de dimineață. Toți nutriționiștii sunt de acord că incidența crescută a bolilor „moderne” se datorează schimbărilor radicale apărute în alimentație. Am uitat de alimentele simple, mai puțin prelucrate, de legumele și fructele din grădină, pentru că ne-am lăsat atrași de gusturile artificiale ale alimentelor de hipermarket și de ambalajele strălucitoare și neurotoxice.
Fructe uscate și semințele, un bun obicei
Caise și prune uscate, stafide, curmale, fistic, alune, caju și semințe de dovleac, de mei și multe altele, sunt importante dimineața pentru conținutul lor bogat în minerale, vitamine și acizi grași esențiali, dar și pentru că fiind atât de sățioase, reduc semnificativ nevoia de a mai ciuguli câte ceva între mese. Un argument în plus pentru prezența lor la masa de dimineață este faptul că au acizi grași esențiali de cea mai bună calitate, așa cum nu există în celelalte surse și chiar proteine. O mână de fistic conține tot atâtea proteine cât conține un ou fiert. Și mai mult decât atât, de reținut faptul că proteinele de origine vegetală sunt mai sănătoase decât cele de origine animală.
Dar un pic de ceai?
Da, și ceaiul este minunat dimineața, pentru că hidratează și ușurează digestia. Ca să nu mai vorbim despre un alt lucru, este o băutură sănătoasă. Mult mai bună decât un suc cumpărat, chiar dacă pe el scrie că este sută la sută natural. Nu amintim de băuturile acide sau alt fel de băuturi așa-zis răcoritoare, pentru că ele ar trebui eliminate din meniul oricărui mic-dejun sănătos.
Ce să pun pe masă?
Micul-dejun pentru copii are o carcteristică specială: trebuie să aducă aproximativ 35 % din nutrienții recomandați pentru o zi. Deci, trebuie să conțină lactate și brânzeturi, ou, carne, pâine sau cereale și, obligatoriu, ceva dulce și fructe. Nu cantitatea interesează, ci diversitatea alimentară, care însemnă un aport de nutrienți diverși și valoroși, pentru a începe ziua cu energia necesară. Copilul care pleacă la școală după ce a mâncat un bol de lapte cu cereale va avea o cădere de energie importantă, chiar după două ore de la micul-dejun. Adică exact atunci când are nevoia cea mai mare de nutrienți care să-i susțină efortul școlar.