Termenul de busuioc (basileus) provine din limba greacă și înseamnă “rege”. Busuiocul este considerat de mulți bucătari „regele mirodeniilor”, despre această plantă spunându-se că a crescut pe locul unde Împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce.
De ce am ales să vorbim despre busuioc? Pentru că el este bun pentru sănătate: întărește sistemul imunitar, reglează metabolismul celular și tonifiază întregul organism. De asemenea, studiile de specialitate au aratat că uleiul volatil de busuioc are proprietăți antiseptice, antiinflamatorii si cicatrizante. Ceaiul de busuioc are efect diuretic, expectorant și calmant. De asemenea, poate fi un tonic digestiv foarte bun.
Dintre mirodenii, busuiocul este una dintre cele mai apreciate plante, aroma sa unică, un amestec de cuișoare, mentă și lămâie, face ca mâncărurile în care este adăugat să capete un plus de savoare. Îl poți adăuga în supe, sosuri, salate, paste, preparate cu carne și legume.
Fie că îl culegi din ghivece sau din grădină, ar fi bine să folosești numai frunzele tinere. Astfel, planta trăiește mai mult și frunzele vor crește mai mari. Dacă dorești ca aroma busuiocului să fie pregnantă, trebuie să-l culegi înainte de a înflori.
Dacă nu ai spațiu pentru un ghiveci cu busuioc, pentru a avea tot timpul proaspăt, îți ofer câteva metode de depozitare. La frigider îl poți păstra în hârtie umedă 2-3 zile, iar în pungi umplute cu aer până la o săptămână. Cel mai des se folosește busuiocul uscat, dar și aici trebuie să ai grijă cum se face. Îl usuci în locuri ferite de lumina directă a soarelui și îl păstrezi în recipiente de sticlă sau în săculeți de pânză. Mie îmi place foarte tare să folosesc ulei de măsline aromat cu busuioc. Dar am pus și busuioc verde tocat într-un borcan, l-am presat și am turnat ulei de măsline peste.