Home / Bebelus / Alimentatie / Binefacerile uleiului de măsline

Binefacerile uleiului de măsline

O mulțime de virtuți sunt atribuite uleiului de măsline, pe bună dreptate. Dar când îl pui în mâncarea copilului, parcă ai vrea noi și noi confirmări. Iată câteva motive care te vor face să-l folosești cât mai des cu putință, nu numai pentru copil, ci pentru toată familia.

Da, uleiul de măsline are într-adevăr calități nutriționale deosebite. Acest lucru se datorează grăsimilor mononesaturate pe care le conține, care influențează benefic nivelul colesterolului din organism și joacă un rol esențial în prevenirea bolilor cardiovasculare. Și nu în ultimul rând, tocmai din cauza acestor grăsimi mononesaturate, uleiul de măsline poate fi folosit și la gătit, nu numai în salate și preparate neprelucrate termic, cu condiția să nu depășești temperatura de 180° C.

Polifenolii, înaite de toate!

Cei peste 20 de polifenoli și vitamina E din compoziția anumitor tipuri de uleiuri de măsline fac parte din familia antioxidanților și sunt armele de luptă ale organismului contra radicalilor liberi și efectelor lor distructive: atacul asupra celulelor, modificarea AND-ului, oxidarea colesterolului. Dintre acești polifenoli, doi sunt cu adevărat absorbiți de organism: hydroxytyrosolul și tyrosolul. Și efectul lor a fost demonstrat de studiul european intitulat Eurolive, care atestă faptul că un consum regulat de ulei de măsline bogat în polifenoli permite creșterea nivelului de cholesterol bun (HDL) și scăderea celui rău (LDL), ceea ce reduce riscul bolilor cardiace. Un avantaj pentru toată familia, nu-i așa?

Dar gustul?

Bineînțeles că este important! Doar n-ai să-ți alegi uleiul numai după conținutul în polifenoli. Ei bine, trebuie să afli că cele două sunt legate, pentru că polifenolii sunt „vinovați“ de gustul amărui. Producătorii combină varietățile de ulei de măsline, astfel încât să-i păstreze și calitățile, dar să-i dea și o savoare deosebită.  În principiu, eticheta te informează dacă uleiul este extravirgin, adică procesul de fabricație este riguros controlat, dar și dacă produsul respectă criterii gustative stricte.

Cât de dietetic este?

Contrar așteptărilor, uleiul de măsline nu este mai dietetic decât altele. El este compus 100% din materii grase și are 90 de calorii doar într-o lingură. Dar este folosit în regimurile de slăbire pentru modul în care se asociază cu legumele în salate. În practică: nu trebuie să abuzezi de uleiul de măsline și nici să-l folosești la prăjit, pentru că la temperaturi înalte își pierde calitățile.

De ce este atât de bun? Pentru că…

… alină durerile! Crecetătorii americani au demosntrat că uleiul de măsline extravirgin are virtuți antiinflamatorii similare cu ale ibuprofenului. Asta s-ar datora unor compuși (olecantali) conținuți doar de acest ulei. În practică: oferă familiei tale preparate cu ulei de măsline extravirgin și cei care au dureri de cap sau de mușchi, pot scăpa de ele fără medicamente.

… păstrează memoria. Uleiul de măsline are un efect benefic asupra capacităților noastre cognitive. Acest fapt se datorează faptului că 80% din conținutul său este reprezentat de acizi grași. În practică: pune zilnic în mâncarea copiilor tăi acest ulei și le optimizezi la maximum capacitățile cerebrale.

…stimulează tranzitul. Are cineva din familie un tranzit mai leneș? Dă-i ulei de măsline pe stomacul gol! Acest lucru stimulează secreția biliară și are parte de un laxativ natural. Ba chiar previne apariția calculilor biliari! În practică: În caz de constipație ușoară, oricine din familia ta poate lua o lingură de ulei de măsline, pe stomacul gol, dimineața.

… echilibrează diabetul. Da, consumul regulat de ulei de măsline previne complicațiile diabetului, prin conținutul lui de acizi grași mononesaturați, numiți și grăsimi bune, care favorizează scăderea niveluilui de zahăr din sânge. În practică: dacă ai diabetici în familie, gătește cât mai mult cu ulei de măsline, numai mâncăruri sănătoase și echilibrate nutrițional. Și, mai ales, cu puține grăsimi.

… are efect antitusiv. Dacă mierea poate ușura tusea de noapte și siropul de cimbru pe cea uscată, uleiul de măsline li se poate alătura, pentru că și el luptă cu succes împotriva acestei afecțiuni. În practică: ai încă un motiv să-l ai mereu în cămară.

… taie apetitul exagerat. Este important să cunoști acest efect, dacă ai în familie copii sau adulți cu probleme de greutate. Uleiul de măsline scade poftele necontrolate pentru „ceva de ronțăit“ oriunde și oricând.
 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.