Home / Bebelus / Atenție la carența de fier

Atenție la carența de fier

shutterstock_154470077

În primii trei ani, bebe are o enormă nevoie de fier, deoarece are un ritm de creștere fulminant. O carență va fi inevitabilă dacă nu are alimentația bogată în fier și adaptată fiecărei etape de vârstă. Să trecem în revistă care este cantitatea de fier de care are nevoie bebe și ce alimente i-o furnizează.

De la naștere bebelușii cresc ca Făt-Frumos din poveste: în primele șase luni creierul lor se mărește de două ori, iar în primii trei ani își multiplică de patru ori greutatea. Capitalul de fier al bebelușului se constituie încă din viața intrauterină (în ultimele șase săptămâni de sarcină) și se înmagazinează în ficat. Astfel bebe are stocat încă de la naștere necesarul de fier pentru primele 6 luni de viață. La copiii prematuri riscul de a suferi de carență de fier este mai mare, de aceea ei trebuie să primească un supliment cu acest mineral începând cu săptămâna a opta de viață și până la prima aniversare.

Cât de important este fierul?

Dar de ce fierul este atât de important pentru sugari? Pentru că organismul are nevoie de el pentru a fabrica hemoglobina, substanță din compoziția globulelor roșii care transportă oxigenul în tot corpul. Aceste celule sunt indispensabile pentru o bună irigare a țesuturilor și a organelor, dar și pentru achizițiile motrice și pentru rezistența la infecții. Dacă bebe are o carență de fier, globulele roșii nu conțin suficientă hemoglobină și nu transportă destul oxigen în organe și mușchi, împiedicându-le astfel să se dezvolte normal. Așa apare anemia, care, în primii ani ai copilăria poate antrena infecții ORL și pulmonare, precum și disfuncții în dezvoltarea creierului.

0-6 luni- laptele: sursa esențială de fier

6 mg/necesar zilnic

Un copil născut la termen și alăptat la sân nu va avea carență de fier până la debutul diversificării: laptele matern conțin puțin fier, dar grație unei proteine specifice numite lactoferină, acesta se absoarbe într-o proporție de 50- 70%.  Cantitatea este suficientă pentru a acoperi nevoile de fier ale puiului tău, ținând cont de faptul că el utilizează și rezervele stocate încă din viața intrauterină. În cazul în care îi dai lapte formulă, este important să-i alegi unul îmbogățit cu fier. După vârsta de 6 luni, atât laptele matern, cât și cel formulă, nu mai acoperă nevoile lui nutriționale, de aceea se impune diversificarea alimentară.

6-12 luni – diversificare echilibrată

10 mg/ necesar zilnic

Aceasta este etapa de vârstă la care întâlnim cel mai frecvent carența de fier. Trecerea la alimentația diversificată și diminuarea cantității de lapte (formulă sau matern) poate antrena anumite carențe dacă nu este făcută corect. De fapt, laptele formulă de continuare sau cel matern trebuie să rămână principala sursă de fier. Atenție, cantitatea de fier ingerată nu este aceeași cu cea absorbită de organism. De exemplu, ca organismul unui sugar să absoarbă 1 mg de fier, ar trebui să mănânce 100 g de carne de vită sau 1,3 kg de linte sau 2 kg de spanac. Din fericire, 500 ml de lapte formulă acoperă 100% necesarul lui de fier (echivalentul a nouă litri de lapte de vacă). Celelalte alimente care completează acest necesar sunt: carnea, peștele, ficățeii, acestea conținând fier heminic (provenit din surse animale), absorbit 25 %-30 % în intestin. Boabele uscate, cerealele, legumele conțin fier non-heminic (din surse vegetale) care este aborbit de intestin în proporție de 5%. Este important să știi că aborbția de fier este stimulată de vitamina C, dar înhibată de fibre, zinc și albumina din albuș. În această perioadă e bine să introduci cât mai multe alimente bogate în fier heminic.

După 12 luni: fierul și vitamina C – un Duo de succes

7 mg/ necesar zilnic

Un bebeluș are nevoie de 8 ori mai mult fier decât un adult, așa că trebuie să fii mereu vigilent să-i asiguri necesarul zilnic. După vârsta de  un an, laptele trebuie să ocupe în continuare un loc important. Laptele de creștere poate fi dat până la vârsta de 3 ani, dar dacă este înlocuit cu lapte de vacă este important să suplimentăm aportul de fier și să crești cantitatea de carne din meniul copilului. Carnea de vită este cea mai bogată sursă , urmată de miel, porc, vițel, ficăței, pui și curcan. Ai grijă să combini mereu o sursă de fier cu una de vitamina C pentru o mai bună asimilare. E bine să știi că organismul absoarbe strict cantitatea de fier de care are nevoie. Organismul unui copil anemic însă aboarbe o cantitate mai mare de fier, de aceea trebuie să i-l oferi și din alte surse decât cele alimentare.

Cele mai bune surse de fier/ 100 g:

  • Ficăței de pui – 8 mg
  • Ficat de vită – 7 mg
  • Cereale infantile –2, 4 mg
  • Carne de vită –  4 mg
  • Spanac – 3 mg
  • Fasole boabe- 3 mg
  • Linte – 8 mg
  • Sardine – 2, 9 mg
  • Quinoa – 5 mg

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.