Home / Copil / Alimentatie / Hrana creierului!

Hrana creierului!

Gata, școala stă să înceapă și orice mamă își doreşte ca puiul ei să aibă performanţe intelectuale de top. Ca orice alt organ, creierul are nevoie de hrană ca să funcţioneze la parametrii doriţi. Este mic, dar este gurmand: absoarbe cam o cincime din energia alimentară consumată.

Mese deştepte

Mesele variate şi regulate furnizează materiei cenuşii tot ce au nevoie pentru o bună funcţionare: glucide, proteine şi grăsimi. Dar şi hidratarea este la fel de importantă. În concluzie, o alimentaţie variată şi echilibrată poate creşte performanţele intelectuale ale copiilor şi adolescenţilor, care au, astfel, mai multă forţă de concentare şi de învăţare.

Un creier în formă, o zi întreagă

Memorie, concentrare, învăţare…  Toate sunt influenţate de ce mănânci. Glucidele dau energie, proteinele sunt materia primă a memoriei şi grăsimile favorizează activitatea cerebrală. Dar cum să-ţi hrăneşti copilul atât de sănătos? Iată mai jos câteva explicaţii care te vor ajuta.

Unt sau margarină?

Dificilă întrebare, mai ales că grăsimile reprezintă o grupă de alimente importante pentru creier. Lumea crede că margarina are mai puţine calorii decât untul şi deci nu îngraşă. Fals. Untul şi margarina au aceeaşi valoare energetică, dar nu şi aceeaşi valoare nutritivă. În plus, untul este un produs natural, cu un conţinut de acizi graşi ideal pentru alimentaţia copiilor.

Mese inteligente

Un creier performant are nevoie de apă, pentru că este organul cel mai bogat în apă. Prin urmare, are nevoie de hidratare corectă, conform vârstei (1,5-2 l/pe zi). Un copil care nu a băut suficientă apă nu are performanţe intelectuale.

Glucidele, carburantul creierului

Pâinea, orezul, cartofii şi pastele furnizează energie creierului. În plus, el are nevoie constantă de glucoză, ceea ce înseamnă mese regulate, repartizate la intervale egale, având la fiecare masă o cantitate suficientă de cereale integrale, bogate în glucide.

Proteinele asigură comunicarea

Peştele, cărnurile slabe, leguminoasele şi nucile sunt preferatele creierului. Aceste alimente bogatre în proteine influenţează transmisia informaţiilor în creier şi sistemul nervos, uşurând procesele de memorare.

Grăsimile întreţin materia cenuşie

Grăsimile menţin activitatea cerebrală. Chiar în cantităţi mici, ele sunt indispensabile. Iată de ce este important să-i dai copilului grăsimi bune, din unt şi uleiuri vegetale (ulei de măsline, de floarea-soarelui, de colza, de sâmburi de struguri etc.)

Vitaminele, bune pentru starea de spirit

Vitaminele şi mineralele protejează şi stimulează creierul. Se găsesc în legume şi fructe, brânză, lapte, leguminoase, germeni de grâu.

MODEL DE MENIU PENTRU STIMULAREA CREIERULUI

Mic-dejun

Salată de cușcuș cu legume

Pentru cei care nu vor să mănânce dimineaţa: un pahar de lapte şi un fruct.

Prânz

Acasă: orice fel de pizza făcută în casă.

La şcoală: un sendviş cu şuncă sau cu brânză.

Seara

În familie: Gratin de paste cu legume.

Înainte de antrenamentul de sport: Salate combinate, pui, pâine.

Gustări

Pe fugă: Iaurt cu fructe

Mai consistent: o baghetă mică tăiată în jumătate, cu felii de friptură.

Sfaturi pentru a învăţa repede şi uşor

Pentru învăţarea materiei şcolare, mai ales în perioada de teze sau de examene, elevii sunt suprasolicitaţi. Aşa că se întâmplă foarte des ca ei să se plângă de oboseală, iar performanţele şcolare să fie sub potenţialul lor obişnuit.

Teste şi examene

  • Mese bogate în proteine, dar cu puţine grăsimi (produse lactate, peşte, pui) pentru a evita oboseala şi a stimula creierul.
  • Glucide din fructe uscate, pâine integrală, alte fructe.
  • Hidratare intensă, cu apă sau ceaiuri neîndulcite, băute regulat.

Pregătirea temelor

  • Pentru a alimenta creierul este nevoie de 3 mese principale pe zi.
  • Pentru a ţine ritmul cu perioadele mai aglomerate, copiii au nevoie şi de 2 gustări pe bază de fructe, legume, iaurt, pâine, brânză.
  • Pentru mărirea capacităţii de concentrare: cereale integrale, cartofi, legume şi alte alimente bogate în glucide.
  • Pentru odihna materiei cenuşii: pauze şi mişcare.
  • Pentru a rămâne treaz: de evitat mesele copioase .
  • Pentru a învăţa uşor: bea zilnic 1,5-2 l de apă sau de ceai neîndulcit.

Nu uita de lactate!

Grăsimile alimentare, mai ales cele din lapte, fac posibilă buna funcţionare a memoriei, aşa că ele trebuie să reprezinte o treime din energia consumată zilnic. Grăsimile din lapte conţin aproape toţi acizii graşi stauraţi şi nesaturaţi, de care are nevoie corpul. Nutriţioniştii recomandă 3 porţii de lactate pe zi. Sau, de exemplu, 200 ml de lapte, 180 de g de iaurt, 40 g de brânză.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.