Home / Bebelus / Alimentatie / Alimentație pentru un creier sănătos!

Alimentație pentru un creier sănătos!

Vorbim adesea de indicatori de performanță, de activități diverse pe care le desfășurăm de la mic la mare, astfel încât să avem o agendă plină, ne impunem un ritm zilnic, o funcționare perfectă… dar uităm să trăim, uităm să ne bucurăm de un zâmbet, de o floare, de o alimentație echilibrată, de o picătură de apă. Despre alimentația creierului ne-a vorbit Alina Epure, doctor în Medicină, Consultant Nutriționist, Health Coach Practitioner, Membru ESPEN (foto).

Stresul zilnic, pe care reușim să îl gestionăm mai mult sau mai puțin, își pune amprenta asupra sănătății noastre, este uciderea tacită a fiecăruia dintre noi și influențează în mod direct comportamentul alimentar, drumul de la potențial la performanță.

Performanța vine din farfurie, iar sănătatea se construiește pas cu pas prin poziționarea corectă pe drumul echilibrului, al cumpătării și al varietății.

Monotonia alimentară, dar și dezechilibrele alimentare se traduc printr-o stare de devitalizare, lipsă de energie, sindrom de oboseală cronică, reducerea capacității de concentrare pe diferite tipuri de activități, pofte ce apar în peisajul zilei în diferite momente (alimente cu rol inflamator ce induc dependențe). Ne naștem cu un potențial individual, dar creșterea și dezvoltarea sunt condiționate de stilul de viață pe care îl adoptăm fiecare dintre noi (alimentație, hidratare, respectarea ritmului zi-noapte, calitatea somnului și a aerului, activitate sportivă, relații interumane).

Copil sănătos=copil fericit

 „Cărămizile” care alcătuiesc atât creierul, cât și celelalte structuri ale corpului nostru sunt preluate din alimentele pe care le consumăm zi de zi, nu ocazional. Dacă acestea lipsesc din cauza unei alimentații neadecvate, potențialul individual al fiecăruia dintre noi nu poate fi manifestat și, de aici, performanța scade, în special în rândul copiilor.

Creierul funcționează pe bază de acizi grași esențiali (într-un raport optim omega 6:omega 3) și glucide. Sursele acestora sunt alimentele și de aceea este foarte important ca mesele zilnice să asigure aportul necesar al acestora, în special pește gras ( de captură), avocado, oleaginoase crude ( nuci, caju, migdale, alune de pădure, fistic, nuci braziliene, arahide, nuci Pecan), semințe ( cânepă, in, susan, dovleac), ulei presat la rece ( rapiță, cânepă, in, măsline). În egală măsură, este importantă evitarea alimentelor cu rol inflamator, în special produse derivate din zahăr alb și/ sau făină rafinată, dar și excesele de carne, alimente prăjite, procesate, cu un conținut ridicat de sare. Acestea pot genera o diminuare a capacității de concentrare, memorare.

Să privim în jurul nostru, la chipurile oamenilor, la gesturile necontrolate pe care le fac. Câte sunt integrate într-un zâmbet și câte în încruntare? Să privim acum oamenii care au ajuns la adevărate performanțe, care, prin muncă, au îmbrățișat succesul. Ce fac aceștia deosebit de restul? Toți avem potențial de a crește, de a ne dezvolta, dar performanța cere organizare, iar organizarea înseamnă disciplină… Disciplină în toate și în fiecare zi…De la ora la care ne ridicăm din pat până la aceea când mergem să ne odihnim. În acest interval, sursa de energie este esențială îndeplinirii sarcinilor de peste zi.

Hrana, nu mâncarea, sursă de energie

Hrana, nu mâncarea, este sursa principală de energie a omului. Hrana presupune calitate. Performanța cere calitate în toate aspectele vieții: de la apa pe care o bem, alimentele pe care le ingerăm, programul de școală al copiilor ( respectiv, activitatea profesională a părinților), orarul de somn, activități de relaxare, până la prietenii cu care alegem să împărtășim timp din timpul nostru.

O sursă bună de energie ne asigură constanță. Hidratarea corectă, alimentația rațională, activitatea fizică sunt factori care favorizează randamentul nostru la muncă și apoi disponibilitatea fizică și emoțională, acasă, în cadrul familiei.

Alegerile sănătoase ne dictează direcția în viață, de aceea este foarte important să nu ne abatem timp îndelungat de la drumul pe care am pornit cu hotărâre, căci orice abatere ne afectează și simțul responsabilității, nu numai calitatea unei singure zile. Sănătatea noastră reprezintă și moștenirea pe care o lăsăm copiilor noștri, este o investiție de zi cu zi, nu este o cheltuială.

Să ieșim în întâmpinarea performanței, cu responsabilitate și perseverență.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.