Home / Sarcina luna de luna / Sanatate / Întrebările viitoarelor mămici despre sarcină

Întrebările viitoarelor mămici despre sarcină

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Fără îndoială, aştepţi cu nerăbdare să-ţi ţii în braţe bebeluşul… Dar până atunci, te frământă o mulţime de întrebări la care nu ai încă răspuns. Iată răspunsurile care te vor liniști.

1. Când sarcina depăşește cu o săptămână data probabilă a naşterii e cazul ca viitoarea mămică să se interneze chiar dacă nu are contracţii?
Termenul teoretic al unei sarcini este de 40 de săptămâni, cu limite destul de largi, între 37 şi 42 de săptămâni. Motivul? Din cauza neregularităţilor menstruale şi, implicit, ovulatorii, care sunt inerente şi care trebuie luate mereu în calcul. Chiar dacă sarcina depăşeşte 40 de săptămâni, nu este nici un pericol. Dacă la ecografie placenta nu apare „îmbătrânită”, cu multiple calcificări, dacă lichidul amniotic este în cantitate normală (iar la monitorizarea cardiotocografică nu se întregistrază elemente de suferinţă fetală), atunci sarcina poate fi lăsată să-şi urmeze cursul firesc, sub supravagherea ginecologului. Spitalizarea se impune doar dacă se constată o suferinţă a fătului. Oricum, 42 de săptămâni reprezintă termenul-limită al sarcinii normale, după care medicul poate hotărî provocarea naşterii.

2. Defectele genetice ale fătului pot fi văzute la ecografie? Dacă fătul este suspectat de sindromul Down ce trebuie făcut?
Prin ecografia 3D pot fi depistaţi focuşii ecogenici care pot avea semnificaţie pentru sindromul Down. Depistarea unui focus ecogenic izolat nu este un indiciu pentru sindromul Down, există criterii mult mai fiabile pentru aceasta boală. De exemplu, valorile triplului test din săptămânile 16-21 sau evaluarea transparenţei şi grosimii plicii nucale în săptămânile 10-14. Dacă suspiciunea acestei anomalii se menţine, se recomandă amniocenteza.

3. Infecţiile urinare afectează sarcina?
Infecţiile urinare, ale căror simptome sunt urina închisă la culoare, dureri în zona vezicii urinare, sunt frecvente în perioada sarcinii, când uterul mărit comprimă căile urinare şi urina stagnează, realizându-se un mediu propice pentru dezvoltarea culturilor microbiene. Cel mai indicat este un sumar de urină şi o urocultură, care certifică diagnosticul. Aceleaşi simptome pot fi şi ale unei litiaze renale, adică ale migrării unui calcul renal, mai ales dacă durerea iradiază în spate, spre zona rinichilor. Ecografia şi examenul urologic clarifică lucrurile.

4. Dacă viitoarea mămică are deja un copil şi are RH negativ ce trebuie să facă la a doua sarcină?
În primul rând, trebuie stabilit Rh-ul copilului. Dacă are Rh negativ, atunci sarcina viitoare nu prezintă riscuri mari. Dacă are Rh pozitiv, atunci există riscul ca în cursul primei sarcini să fi dezvoltat anticorpi care îl pot afecta pe cel de-al doilea copil. Pentru mai multă siguranţă, sunt indicate analizele de dozare a anticorpilor înaintea celei de-a doua naşteri. Cine a făcut vaccin anti-D imediat după naştere, nu a format anticorpi. În situaţia contrară, există o serie de riscuri. În cursul celei de-a doua sarcini, sunt obligatorii dozările anticorpilor anti-D şi, în funcţie de prezenţa şi de valorile acestora, medicul va hotărî cum trebuie procedat.

5. Cezariana prin incizie verticală se vindecă mai greu decât cea prin incizie orizontală? De ce cicatricile sunt mai inestetice în primul caz?
Incizia este dictată de condiţiile în care se face operaţia. Dacă este necesară scoaterea rapidă a bebeluşului, atunci este preferată incizia verticală. Dacă intervenţia nu se face în urgenţă, medicul are timp să facă o incizie orizontală, care este mult mai estetică, dar şi mai laborioasă. Indiferent de tipul inciziei şi de modul de coasere a pielii (sutura intradermică sau fire separate, obişnuite), un rol important îl are modul în care cicatrizează organismul. Astfel se explică de ce unele persoane rămân cu cicatrici urâte, altele cu cicatrici discrete, aproape insesizabile. Exista şi o serie de unguente care grăbesc şi ameliorează procesul cicatrizării – unguentele cu heparină şi cele antiinflamatorii.

About Viorica Rusu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.