Ingrediente
PENTRU ALUAT
14 linguri lapte
14 linguri ulei
14 linguri zahăr
1 linguriță esență de vanilie
1 linguriță bicarbonat stins în puțină zeamă de lămâie
1 linguriță praf de copt
făină cât cuprinde (circa 700-800 g)
PENTRU UMPLUTURĂ
1 kg dovleac ras
2 lingurițe esență de vanilie
5 linguri zahăr
2 linguri pesmet
zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare
Cerni făina într-un vas, adaugi laptele, uleiul, zahărul, bicarbonatul stins cu puțină zeamă de lămâie, esența și frămânți un aluat potrivit de tare. Dovleacul dat pe răzătoarea mare îl amesteci cu zahărul și esența de vanilie.
Împarți aluatul în două. Întinzi o foaie și o așezi într-o tavă de 30×35 cm cu hârtie de copt. Presari pesmetul, întinzi dovleacul și acoperi cu a doua foaie. O înțepi din loc în loc cu furculița.
Introduci tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru circa o oră. Trebuie să se rumenească deasupra. Lași plăcinta să se răcească bine, o presari cu zahăr pudră, o tai bucăți și o servești.
Sfatul Marianei!
Dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție, poți folosi foi de plăcintă din comerț, doar că pui câte 4-5 foi si unse cu ulei. De asemenea, poți adăuga în dovleac și 100 g miez de nucă zdrobit și puțină scorțișoară.
Rețetă susținută de Asociația Educație pentru Suflet!