Home / Bebelus / Alaptare / 4 semne că lui bebe îi e foame

4 semne că lui bebe îi e foame

shutterstock_113110369

Un bebeluș mănâncă de obicei de 8-12 ori în 24 de ore, dar nu toți bebelușii au același ritm și nu există o durată general valabilă de masă: cum tu ești unică și bebelușul tău este la fel. Regula de aur a alăptatului pe care ar trebui să o aplici chiar din primele săptămâni este să-i dai bebelușui tău să mănânce ori de câte ori cere. Nu-ți face griji că-l supraalimentezi: un sugar nu mănâncă niciodată mai mult decât are nevoie. De aceea, încă din primele zile, notează-ți orele la care i se face foame și astfel vei observa după o săptămână că și-a făcut deja un program.

Cum îți dai seama că îi este foame

Când bebe plânge este greu să-ți dai seama de unde vine starea lui de disconfort și de multe ori te gândești că nu a mâncat suficient și acum îi este foame din nou. Dar iată câteva semnale care-ți confirmă că vrea lapte:

–          Respirația lui se schimbă și face tot felul de grimase

–          Își mișcă tot timpul brațele și mâinele și le duce tot timpul la gură

–          Își suge degetele

În acest caz nu aștepta să i se facă foame și mai tare, deoarece devine din în ce mai agitat și nu vei mai reuși să-l hrănești așa cum trebuie.

Cum îl ajuți să scoată aerul din burtică

E bine ca după fiecare masă să-i scoți aerul pe care l-a înghițit atunci când l-ai alăptat. Dacă la adulți acest proces este unul mecanic, la bebeluși sistemul digestiv nu este suficient de matur pentru a se ”descurca” singur, așa că trebuie ajutat. Așa că așază-l pe bebe cu burtica sprijinită de umărul tău, dar ai grijă să-i susții gâtul și mângâie-l ușor pe spate. Ai grijă să-ți pui pe umăr un prosop deoarece de cele mai multe ori aerul din burtică poate ieși cu un mic jet de lapte.

Care sunt indiciile unui bebeluș bine alăptat

Ți se întâmplă deseori să-l compari pe puiul tău cu alți bebeluși din parc și să-ți pui că nu-l alăptezi suficient. Ei bine, dacă bebelușul tău este tot timpul vesel, plânge foarte rar, este vioi și activ, nu ar trebui să-ți mai faci griji.  Un alt bun indiciu este și faptul că se trezește regulat și mănâncă la ore fixe, suge cu eficacitate și după masă este sătul și adoarme repede. Ultimul și cel mai bun reper al unui bebe bine hrănit este cântarul: dacă ia în fiecare săptămână 150 g-200 g, atunci poți fi o mămică fericită.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.