Home / Copil / Alimentatie / Cum îl înveți să mănânce ca un om mare

Cum îl înveți să mănânce ca un om mare

shutterstock_98354021

Cum a trecut de un an, micuțul tău poate mânca aproape orice. Desigur, pe măsură ce trec lunile, se apropie tot mai mult de alimentația normală, a întregii familii, iar medicul pediatru îți reduce substanțial lista interdicțiilor. Trecerea spre mâncarea de om mare nu este însă o etapă lipsită de dificultăți. Iată cei 9 pași ai reușitei.

Dezvoltă-i atitudinea față de mâncare

Când vorbim despre comportamentul alimentar al copiilor, trebuie să luăm în calcul și componenta psihologică a apetitului și a plăcerii de a mânca. Cum copiii au o curiozitate mereu trează chiar și față de alimente, ei vor să-și exprime orice experiență prin joc. De aceea, îi vezi cu mâinile prin piureul de morcovi, încercând să-i vadă textura, apoi gustul și în cele din urmă, ce pot face cu el în afară de a-l mânca. În loc să-ți oprești odorul să se murdărească, reacția ta cea mai portivită este să-l încurajezi. Prin urmare, lasă-l să privească, să exploreze, să atingă, să simtă. Este modul lui de a cunoște și asimila noile gusturi.

 Oferă-i alimenete adaptate

Pentru a-l ajuta pe cel mic să mănânce cu mâna lui, dă-i alimente pe care le poate apuca singur: bucățele de banană, de caisă, piersică sau de carne, roșie, ardei, morcov etc. Copiilor le place mult să încerce mâncarea cu mânuța lor, să o atingă, să vadă dacă este suculentă sau uscată. Deci, oferă-i zilnic alte cubulețe de legume, de fructe sau bucățele de alte alimente, ca să-i menții trează curiozitatea.

Încurajează-i autonomia

Cu cât va avea mai multe experiențe culinare, cu atât copilul tău va fi mai sigur, mai mâncăcios, mai receptiv la tot ce-i oferi. Așa că ignoră mâncarea care cade pe jos sau ajunge proiectată pe perete și concentrează-te mai mult pe succesul acestor experiențe. asta înseamnă să-i încurajezi de fapt autonomia.

Dotează-l cu ustensile potrivite

Ca să-l încurajezi în încercările lui de a mânca singur, ca un om mare, oferă-i nu numai posibilitatea de a-și folosi degetele pentru a apuca alimentele, ci și pe aceea de a exersa mâncatul cu lingurița sau furculița pentru bebeluși. Micuțul tău va putea astfel să-și dezvolte manualitatea, dar și să mănânce în ritmul său, după foamea pe care o are.

Învață-l să mănânce încet

A mânca prea repede poate fi un lucru înșelător pentru senzația de sațietate și din această cauză mâncăm mai mult decât trebuie. De aceea, cel mai bine este să-ți încurajezi copilul să mănânce încet, să mestece bine și să-i servești în farfuria lui porții mici.

 Mâncare cât mai variată

Oferă-i cât mai multe alimente, ca să cunoască gusturi diverse. Și nu te dezarma dacă nu-i plac toate. În orice caz, nu judeca după gusturile tale. Copiii au preferințe culinare neașteptate. Iar ceea ce refuză astăzi, poate fi o delicatesă peste o săptămână. Curiozitatea celor mici este de nestăvilit și de aceea, chiar mofturoșii cedează în fața noutăților.

 Ai grijă la atmosfera din casă

Copiii sunt foarte sensibili la tot ce se întâmplă în jurul lor. Dacă la ora mesei, adulții din jur sunt tensionați și distanți, nu ne putem, aștepta să-i vedem veseli și mâncând cu poftă. Iar dacă acest gen de atmosferă se repetă, părinții riscă să aibă în scurt timp, un mofturos în casă. Deci, evită la ora mesei discuțiile aprinse, privitul la televizor, vorbitul la telefon, orice fel de activitate care poate să strice atmosfera calmă, de familie care trăiește cu adevărat puținele moment de relaxare în căldura căminului. Și evită să-ți cerți copilul dacă a vărsat un pahar, dacă a făcut o pată pe fața de masă. Toate acestea fac parte din dezvoltarea  firească a lui. Asta nu înseamnă că lipsesc regulile și limitele clare ale comportamentului civilizat. Doar că, oricât s-ar strădui, cel mic poate provoca și mici accidente…

 Stimulează-l să învețe prin joc

Dacă copilașul tău detestă un aliment, încearcă să faci să-l accepte prin joc. Găsește ceva interesant despre acel aliment, o poveste, o carte de colorat, un joc al vostru care să se petreacă în bucătărie. De exmplu, faceți împreună un platou pentru tati, care va aprecia în mod deosebit alimentul „incriminat“.

Învață să faci față când zice NU

Dacă copilul tîu este în faza de negație, evită crizele la ora mesei, propunându-i mai multe alimente diferite, în mici cantități, ca el să poată să aleagă ce vrea să mănânce, în loc să refuze felul principal pe care te-ai străduit să i-l gătești.

6 trucuri istețe

  • Lasă-ți copilul să se joace cu mâncarea, ca să-i crească interesul pentru ea.
  • Taie alimentele sau sandvișurile în forme amuzante.
  • Dacă faci o mâncare nouă, lasă-l s-o guste din farfuria ta. Dacă mai vrea, îi pui o porție mică. Copiilor le place să-și imite părinții.
  • Antrenează-ți copilul să te ajute la prepararea mâncării. Cei foarte mici pot orna, pot pune sarea sau pătrunjelul etc.
  • Servește mâncarea copilului în farfurii viu colorate și amuzante.
  • Du-l în vacanțe să vadă grădini de legume, livezi, ferme de animale.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.