Home / Bebelus / 3 pași de îngrijire pentru pielea beblușului

3 pași de îngrijire pentru pielea beblușului

shutterstock_98870129

La naștere pielea sugarului este expusă la un mediu complet nou: aer liber, temperaturi scăzute, prezența microbilor etc. Fragilă și imatură, ea dispune de un incredibil potențial celular care are rolul de a o proteja de toți factorii nocivi.  Dar pentru a-și îndeplini rolul protector, ea are nevoie de o grijă specială. Iată cum o protejezi și o îngrijești cel mai bine.

Cum ”funcționează” pielea bebelușului

Pielea unui sugar are acceași structură ca a unui adult, numai că nu și-a dobândit toate funcțiile. Este încă fragilă și imatură și are nevoie de trei ani pentru a se maturiza și a-și îndeplini rolul de barieră protectoare.  Delicatețea ei este rezultatul mai multor factori:

  • La naștere pH-ul este neutru și devine acid când devenim adulți, ceea ce face ca pielea bebelușului să fie mult mai sensibilă la infecții și iritații.
  • Filmul hidrolipidic protector este mult mai fin la bebeluș decât la adult, de aceea nu reușește să protejeze pielea de deshidratare și de uscare.
  • Stratul cornean al pielii este extrem de fragil deoarece corneocitele de la suprafața pielii sunt mai puțin sudate și permit pătrunderea microbilor.
  • Epiderma, stratul superficial al pielii, conține foarte puține melanocite, celulele responsabile de pigmentare. Ceea ce explică de ce pielea lui este așa de albă și extrem de sensibilă la razele ultraviolete.

Folosește produse de îngrijire adaptate

Pentru a proteja pielea imatură a pielii este foarte important să folosești produse specifice care-i respectă delicatețea și fragilitatea, întărește bariera cutanată și o protejează de agresivitatea factorilor externi. Razele Uv și temperaturile ridicate sunt doi factori care favorizează evaporarea apei de la nivelul pielii bebelușului mult mai repede. Pentru a împiedica micile probleme dermatologice, produsele de îngrijire pentru piele devin indispensabile în sezonul cald, deoarece formează un ecran de protecție aproape impermeabil în fața acestor doi factori agresivi.

Baia, momentul de relaxare

Pentru ca puiul tău să aibă parte de un moment relaxant, ai grijă ca temperatura apei de baie să nu depășească 37- 38°. Lasă-l pe bebe să se joace puțin în apă și treci cu o mănușă specială de baie moale și delicată peste tot corpul, pentru a-i înmuia pielea.  Spală-i apoi pielea cu gelul de baie special conceput pentru bebeluși. După ce l-ai spălat pe bebe, clătește-l bine, în special în pliurile care se formează pe brațe, pe picioare și la gât.

Masajul, momentul de hidratare

Știi că bebelușul tău are o piele foarte sensibilă, așa că, după ce l-ai îmbăiat, tamponează-i ușor pielea cu un prosop. Vara pielea lui suferă din cauza temperaturilor ridicate, așa că e nevoie să folosești un lapte de corp fluid care să-i hidrateze epiderma în profunzime și să refacă stratul hidrolipidic protector. Aplică pe piele, în strat subțire ulei  de corp hrănitor , apoi masează cu gentilețe. Masajul stimulează sistemul de apărare al pielii, îi îmbunătățește tonusul și o protejează de agresorii externi.

Ai grijă la eritemul  fesier

Temperaturile ridicate întrețin flora microbiană din această zonă, de aceea una din cele mai frecvente afecțiuni dermatologice care apar vara la bebeluși este eritemul fesier. Și pentru că e mai ușor să previi, decât să vindeci, câteva reguli de igienă și de îngrijire te vor ajuta să ai un bebe cu o piele sănătoasă:

  • schimbă-i scutecul din 3 în 3 ore; spală-l cu apă călduță ori de câte ori îl schimbi;
  • lasă-l cu fundulețul gol câteva minute pentru ca pielea să aibă timp să se usuce;
  • aplică-i uniform pe piele o crema antiiritații de scutec.
  • nu strânge prea tare elasticul scutecului pentru a lăsa pielea să respire.

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.