Home / Copil / Metodele periculoase de a-ți educa copilul

Metodele periculoase de a-ți educa copilul

shutterstock_178574915

 

În ultimul timp tot mai mulți psihologi afirmă că nu există copii răsfățați, ci părinți care nu știu să-și controleze comportamentul și să fie fermi. Mergând pe firul acestei afirmații am detectat 10 greșeli frecvente pe care le facem ca părinți și care ne transformă copiii în mici tirani.

1. Țipatul. Nu te aștepta să îndrepți ceva în comportamentul copilului tău țipând la el! Din această situație va învăța doar că poate să țipe și el și să-și piardă controlul atunci când are o frustrare sau o nevoie.

2. Mita. Nu-i oferi copilului tău bomboane sau jucării pentru a-și face temele, a face curat în camera sau a te ajuta la treburile prin casă. Prin genul acesta de condiționare ” dacă faci asta, eu te răsplătesc astfel” , copilul tău va crede că merită o recompensă pentru orice lucru bun! Ceea ce nu se întâmplă în viața reală.

3. Comparațiile. Nu-ți compara copilul cu alți copii. Exemplele de genul ”Mi-aș dori să fii la fel de cuminte ca Ionel” sau ” nu ai să fii niciodată la fel de bun ca fratele tău” sunt dezastruoase pentru stima de sine a unui copil. Iar rezultatul este contrar celui pe care-l aștepți!

4. Exemplul negativ. Dacă-i spui copilului tău că nu are voie să mănânci dulce înainte de prânz și tu mănânci o tabletă de ciocolată, atunci fii pregătită ca el să-ți urmeze exemplul. Primul lui model comportamental ești tu. Indiferent ce reguli îi vei spune, el le va aplica doar pe cele pe care le urmezi și tu!

5. Subminezi autoritatea partenerului. Când îți contrazici partenerul pe tema unei reguli în fața copilului, cel mic va fi complet dezorientat. Mai mult, va profita de situație și va face ce vrea el! Tu și partenerul tău trebuie să fiți o echipa în educarea copilului nu un teritoriu în război!

6. Bătaia. Mulți părinți folosesc bătaia ca pe cel mai puternic argument sau instrument de pedeapsă. Nu numai că aceasta are consecințe grave asupra psihicului unui copil, dar îl va învăța și că orice situație poate fi rezolvată prin violență.

7. Îți uiți promisiunile. Chiar și la o vârstă adultă un copil își va aminti că mama, tatăl lui a uitat să vină la meciul cel mai important pentru el, să-i cumpere acea mașină de curse sau să meargă împreună la un anumit film. Când faci o promisiune unui copil, trebuie să fii pregătit sa o respecți.

8. Dai explicații prea lungi. Când vrei să-l convingi să facă ceva nu-i da explicații de 20 de minute. Tu nu te-ai plictisi în locul lui? Ai reține ceva? Fii concisă : ”Dacă nu te speli pe dinți, îți vei pierde dințișorii!” este mult mai eficient pentru un copil mic.

9. Cedezi ușor. Este suficient ca puiul tău să plângă puțin și tu-i cedezi numaidecât. Este suficient să faci o singură dată așa și el va profita imediat și va folosi lacrimile de crocodil pentru a obține tot ce vrea.

10 Îl critici. Fie că face bine, fie că face rău, tu îl critici și ești mereu nemulțumită de el.  Așa copilul tău nu are niciun reper, nicio unitate de măsură pentru comportamentul lui. Nu va ști ce face bine și ce nu, va fi mereu dezorientat și nu va avea niciodată încredere în el.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.