Home / Bebelus / Vaccinurile – obligatorii pentru înscrierea la grădiniță sau la școală

Vaccinurile – obligatorii pentru înscrierea la grădiniță sau la școală

shutterstock_149167064 (1)

În România vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei, scrie hotnews.ro.

Proiectul de lege propus menţionează că “pentru vaccinarile obligatorii, informarea părintelui este obligatorie iar consimţământul este prezumat”. Adică părintele va trebuie să semneze o declaraţie prin care refuză să-şi vaccineze copilul, în caz contrar considerându-se din oficiu că este de acord cu vaccinarea.

Înscrierea copiilor în grădiniţe şi şcoli – fie de stat sau private – se va putea face doar după prezentarea de către părinţi a dovezii vaccinării copilului cu vaccinurile care previn bolile mai sus precizate. Sunt exceptaţi doar copii “care fac dovada contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări”. Dacă nici după un an vaccinarea nu va fi completă, grădiniţa/şcoala nu-l mai poate înscrie pe copil, iar directorul grădiniţei/şcolii are obligaţia prin lege de a aduce cazul în atenţia comisiei judeţene de vaccinare. Copilul va putea fi înscris la grădiniţă/şcoală doar după ce medicul de familie va scrie pe adeverinţă sintagma “antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei”. Vaccinările obligatorii se efectuează doar în unităţile medicale autorizate.Proiectul de lege prevede explicit ca o responsabilitate a părinţilor “asigurarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sănătate”.

În afara vaccinurilor obligatorii mai sus menţionate, proiectul de lege prevede alte trei categorii de vaccinuri: cele pentru situaţii speciale (epidemii), cele pentru grupe populaţionale de risc (anumiţi bolnavi cronici) şi vaccinuri opţionale. Cu excepţia ultimei categorii, finanţarea activităţii de vaccinare se face din fondurile Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.   Acest proiect de lege a fost elaborat în urma unei scăderi bruşte a vaccinării copiilor în Bucureşti: cu 19% mai puţini copii vaccinaţi în 2014 faţă de 2013. Fenomenul, prezent şi în alte câteva judeţe dar nu atât de pronunţat ca în Bucureşti, se datorează discontinuităţilor în aprovizionarea medicilor cu vaccinuri, informării greşite a populaţiei şi refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii.

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.