Home / Copil / Urania Cremene (I): Copiii nu vin pe lume și cu instrucțiuni de folosire

Urania Cremene (I): Copiii nu vin pe lume și cu instrucțiuni de folosire

foto urania cremene

 

  1. Ce vede un psiholog când priveşte un copil mic mâncând în mediul lui familial?

Pregătirea mea este în zona de parenting, iar în sensul acesta, am investit foarte mult timp și energie pentru a fi mereu la curent cu noutățile din domeniu. Așadar, aș putea să vă răspund mai degrabă din această perspectivă, decât din cea a psihologului, deși creșterea copiilor implică o componentă consistentă de psihologie.

Personal, sunt de părere că obiceiurile alimentare și cu precădere disciplina nutrițională se formează în copilărie, de la mesele în familie, până la exemplul pe care noi, ca părinți, îl dăm. Așadar, consider că aceste mese pregătite în casă sunt foarte importante pentru dezvoltarea copiilor. Cum se gătește mâncarea, cum se combină alimentele, cum arată și cum se servește. În plus, copiii manâncă ce mănâncă părinții, și am văzut destui micuți ronțăind ceapă verde, morcovi sau țelină crudă, pur și simplu pentru că au primit astfel de gustări, în locul pufuleților sau al covrigeilor.

  1. Dar când este vorba de un copil mai mare (un preadolescent, de exemplu)?

Bunele obiceiuri alimentare se formează acasă, de la cele mai mici vârste. Cu toate acestea, sub presiunea grupului copiii pot să cedeze invitațiilor la fast-food și la gustări nesănătoase. La preadolescență, este important pentru copil să-și fixeze cele transmise de părinți. De aceea, aș sugera ca unele alimente mai puțin sănătoase (ciocolată, prăjituri), să existe în alimentația copilului, dar numai ca excepție de la regulă. Și fără să fie folosite ca recompensă. Gustându-le, dispare curiozitatea. În plus, puteți oferi copilului la școală o gustare sau un desert sănătos făcute acasă, astfel încât să nu aleagă de la magazinul școlii produse mai puțin indicate. Știm că la aceste vârste influența prietenilor este foarte mare. De aceea, o soluție ca să aperi comportamentele dobândite în familie este să găzduiești acasă întâlnirile copilului cu prietenii. Desigur, ar trebui să pregătești gustările și deserturile pe care copilul tău le consumă în mod obișnuit, astfel încât și prietenii lui să deprindă treptat preferința pentru mâncarea sănătoasă.

  1. Cum se formează comportamentul alimentar corect al copilului? Cât de important este programul de masă?

Diversificarea meselor și respectarea unui program sunt esențiale în procesul de creștere și dezvoltare sănătoasă a copilului. El descoperă gusturi, texturi, combinații de diferite alimente și este important să nu-l privăm de această experiență din cauza unor prejudecăți, de exemplu: „nici mie nu îmi place“ sau „nu mi-a plăcut să mănânc mazăre când eram mic(ă).“ Desigur că, în timp, părinții pot identifica anumite preferințe ale copilului, însă este bine să-i oferim produse din toate grupele alimentare, ca să ne asigurăm că aportul de nutrienți necesari este acoperit.

  1. Se spune că un copil mofturos este rezultatul greşelilor comise de părinţi. Ce greşeli îl influenţează cel mai tare?

Din păcate, sau din fericire, copiii nu vin în pe lume cu un set de instrucțiuni de folosire. A fi părinte se învață. Este o bucurie de fiecare zi, cu descoperiri pe care le facem alături de copii, atât despre noi înșine, cât și despre ei. Azi, avem la îndemână nenumărate resurse – website-uri, reviste de specialitate, specialiști și cursuri. Un astfel de exemplu este platforma www.modeleazacopilaria.ro, un univers informațional pentru părinți, actualizat periodic cu articole pe teme dintre cele mai diverse: alimentație, îngrijire, sănătate, educație, psihologie și distracție.

Chiar și cu aceste resurse, nu înseamnă că deținem „rețeta” miraculoasă a creșterii copiilor, însă vom avea repere care să ne ajute în această călătorie. Un copil mofturos, implică niște greșeli făcute la momentul mesei. Soluția pentru a evita o astfel de situație este să-i dăm o alternativă la felul refuzat, astfel încât să-i permitem exprimarea propriei autonomii și, în același timp, să ne atingem obiectivul de a-i oferi o masă sănătoasă.

  1. Ce îşi propune proiectul „Modelează copilăria“?

Lansarea proiectului „Modelează copilăria” a plecat de la insight-ul potrivit căruia părinții conștientizează tot mai mult rolul pe care trebuie să și-l asume în creșterea sănătoasă și armonioasă a copilului. În acest sens, au nevoie de informații avizate și credibile. Pe de altă parte, ei se confruntă cu o explozie de informații și sfaturi dintr-o multitudine de surse, întâmpinând dificultăți în a discerne și a selecta informația corectă, potrivită fiecărui moment. Prin platforma www.modeleazacopilaria.ro, proiectul își propune să vină în întâmpinarea părinților cu informații, sfaturi și răspunsuri la întrebările lor, astfel încât să poată lua deciziile cele mai potrivite. Articolele sunt realizate cu sprijinul specialiștilor în pediatrie și psihologie, care, la rândul lor, sunt părinți.

 

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.