În asezonare sau gătit, uleiul este o necesitate în bucătărie. Mult timp blamat și acuzat că îngrașă, rolul lui pentru sănătate este recunoscut acum la nivel mondial. Descoperă aici beneficiile pentru sănătate și nutriție ale uleiului, cum să-l alegi și cum să-l folosești în gătit pentru a-și păstra beneficiile!
Ce este uleiul?
Uleiul comestibil este o substanță grasă cel mai adesea lichidă care poate fi de origine vegetală, animală sau sintetică. Prin definiție, uleiul nu se amestecă cu apă. Există unele uleiuri a căror textură solidă la temperatura camerei este direct legată de bogăția acizilor grași saturați: uleiul de palmier sau nucă de cocos, de exemplu. Pe piață există o multitudine de uleiuri comestibile ale căror utilizări depind de compoziția și natura acizilor grași pe care le conțin.
Beneficiile pentru sănătate
Uleiurile sunt compuse din mai mult de 99% lipide. Deși extrem de calorice, acestea sunt esențiale pentru o dietă variată și echilibrată. Există diferite categorii de acizi grași și toți își au locul în dieta zilnică, dar în cantități controlate. Acizii grași saturați și Omega-6 promovează creșterea în greutate, inflamația și apariția bolilor cardiovasculare și de aceea trebuie limitat consumul lor. Omega-3 și Omega-9 au, în schimb, o acțiune antiinflamatoare și previn bolile cardiovasculare și neurodegenerative și de aceea consumul acestora trebuie încurajat.
Cum se păstrează uleiul?
În funcție de natura acizilor grași care le compun, uleiurile pot fi păstrate în moduri diferite. Datorită absenței apei în produs, majoritatea uleiurilor rafinate pot fi depozitate timp de câteva luni sau chiar ani la întuneric și la temperatura camerei. Pentru o conservare optimă, preferați recipientele opace și închideți sticla bine după utilizare, pentru a evita prezența oxigenului care accelerează deteriorarea uleiului. Unele uleiuri bogate în Omega-3 sunt sensibile la căldură și trebuie păstrate la frigider, cum este cazul uleiului de in. Uleiurile presate la rece au o durată de valabilitate mai scurtă decât celelalte, în medie de la una până la două luni.
Cum să gătești cu ulei?
Nu toate uleiurile sunt potrivite pentru toate tipurile de preparare. De fapt, în funcție de acizii grași care intră în compoziția lor, uleiurile sunt mai mult sau mai puțin rezistente la gătit. În timp ce unele uleiuri pot fi încălzite la temperaturi foarte ridicate (ulei de prăjit), altele sunt mai fragile și sunt mai potrivite pentru gătirea blândă (uleiul de măsline). Cu cât uleiul este mai puțin rafinat, cu atât este mai sensibil la căldură, deci asigură-te că nu-l încingi prea tare. Cu unele uleiuri nu poți găti, fie pentru că își schimbă gustul (uleiul de susan), fie pentru că modifică anumiți compuși foarte sensibili la căldură (uleiul din semințe de in).
Cum să alegi un ulei?
Uleiul trebuie selectat pe baza a trei criterii principale: gust, efecte asupra sănătății și utilizare. În mod ideal, este recomandat să ai cel puțin 2 uleiuri în bucătărie: un ulei de floarea-soarelui pentru gătit și unul de măsline pentru asezonare.
Soiurile de uleiuri
Există o mare varietate de uleiuri comestibile, unele cu un gust foarte distinctiv și altele cu un gust mai neutru. Tot mai multe uleiuri aromate sunt disponibile în comerț: ulei cu busuioc, cu ardei iute, cu ierburi etc.
Ori de câte ori este posibil, se recomandă utilizarea unui ulei organic virgin obținut după prima presare la rece. Acest lucru asigură un ulei mai natural, a cărui compoziție nu a fost modificată de tratamentele termice.
Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!