Home / Bebelus / Top 10 întrebări despre alimentaţia bebeluşului

Top 10 întrebări despre alimentaţia bebeluşului

 

 alimentatie

Diversificarea alimentară este o piatră de încercare pentru mămici. Oricât ar întreba, tot mai au nedumeriri. Iată câteva dintre cele mai frecvente întrebări legate de acest subiect, care te vor ajuta şi pe tine să depăşeşti cu bine această perioadă. 

La ce vârstă să spun „stop‟ biberonului?

În legătură cu acestă problemă nu există nicio regulă. Copilul este cel care decide când renunţă la biberon. În ceea ce te priveşte, poţi să-i oferi altenative: căniţe speciale pentru bebeluşi sau chiar o cană obişnuită.

Când încep să-i dau borcănele? Până când sunt permise?

Alimentele pentru bebeluşi sunt supuse unor reglementări legale foarte stricte, oferind garanţii nutriţionale unice pentru copii. Ingredientele sunt şi ele conform recomandărilor medicale şi de aceea conţinutul de sare, proteine şi lipde este atent controlat. Borcănelele nu au aditivi, iar etichetele trebuie să specifice toate ingredientele, mai ales cele cu potenţial alergizant. În fine, ele te ajută să introduci mult mai uşor noile gusturi în toate etapele diversificării.

De câte ori pe zi pot să-i dau carne?

În niciun caz de două ori pe zi! Carnea, peştele, oul se dau, de obicei, la masa de prânz. Cantităţile de carne variază în funcţie de vârstă: 20 g la 1 an, 30 g la 2 ani, 40 g la 3 ani, iar bucăţile oferite bebeluşilor trebuie să fie cele mai slabe, pentru că sunt mai uşor de digerat.

Există restricţii în privinţa fructelor şi a legumelor?

Niciuna! Bogate în vitamine, minerale şi fibre, fructele şi legumele fac mai uşoară digestia şi dau o stare de bine. După 12 luni, sunt premise toate legumele, cu excepţia leguminoaselor (fasole uscată, linte) şi toate fructele, cu excepţia celor exotice, care pot provoca alergii. În privinţa legumelor, pot fi fierte în apă sau la aburi, crude ori gratinate. Fructele pot fi crude, în compot, sub formă de sucuri naturale, oferitre de două, trei ori pe zi.

Copilul meu este anorexic dacă mănâncă puţin?

Nu putem spune asta, decât în urma unui consult medical riguros. Anorexia infantilă există într-adevăr, chiar de la vârsta diversificării alimentare. Dar, cel mai frecvent, ea se traduce prin refuzul mâncării pe timp îndelungat. Copilul care nu mănâncă aşa cum trebuie este doar în faza lui de opoziţie. Mama nu are de ce să se îngrijoreze, dacă curba de greutate şi dezvolatrea psihomotorie este normală.

Copilul meu refuză orice aliment solid. Ce-i de făcut?

Bebeluşul tău refuză orice în afară de biberonul cu lapte? Este în faza de regresie, care poate fi declanşată de apariţia unui frăţior, de mutarea în altă casă etc.) Poate, de asemenea, să sufere de o tulburare a comportamentului alimentar, în urma unui incident legat de mâncarea solidă prost înghiţită, o încercare de a-l oblige să mănânce tot sau un traumatism de origine medicală. În acest caz din urmă, copilul are nevoie de ajutor specializat.

Bebeluşul meu este prea rotunjor. Este cazul să fac ceva anume pentru el?

Nu. Tot ce trebuie să faci este să-i reechilibrezi mesele, împreună cu medicul pediatru. Important este să variezi alimentele şi să respecţi câteva reguli simple: un ritm de 4 mese pe zi evitând gustările dintre aceste mese, respectarea cantităţilor corecte de mâncare şi încurajând copilul să facă mişcare.

În afară de pâine, paste şi piure, bebeluşul meu nu vrea să înghită nimic!

Nu este grav. Poţi să-i dai cereale, de exemplu, la fiecare masă…  Şi, la această vârstă piureul de cartofi, orezul, pâinea, pastele, aduc bebeluşului energia necesară pentru dezvolarea psiho-motorie. Iar dacă nu-i plac legumele, poţi să i le amesteci cu alimentele enumerate. Şi, mai ales, mănâncă împreună cu bebeluşul, aceeaşi mâncare. Face minuni acest lucru, în dobândirea bunelor obiceiuri alimentare.

Cât zahăr şi câtă sare pot să pun în mâncrea bebeluşului?

Până la vârsta de 1 an, nu trebuie să adaugi deloc nici zahăr, nici sare în mâncărurile copilului. După un an, poţi să începi să pui cantităţi foarte mici. Şi nu încerca să găsteşti după gustul tău, crezând că mâncarea fără sare sau deserturile neândulcite cu zahăr sunt fade. Bebeluşii au alte preferinţe decât adulţii.

Lapte de creştere sau de vacă?

Până la 3 ani, laptele rămâne un aliment de bază: cantitatea zilnică recomandată de peditru este de 500 ml. Laptele de creştere este îmbogăţit cu fier şi acizi graşi, aşa că este mai adaptat nevoilor celor mici decât cel de vacă.

 

 

About Isabela Mihalcea

Este redactor de sănătate al revistei Pap tot. Știe tot ce este nou în domeniul sănătății și dorește să transmită cât mai mult din aceste noutăți cititoarelor. Este mămica unui năzdrăvan de șase ani și foarte implicată în educația lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.