Home / Sarcina luna de luna / Alimentatie / Sunt grăsimile bune?

Sunt grăsimile bune?

Corpurile noastre au nevoie de lipide pentru a crește, dar putem face diferența dintre grăsimile bune și cele rele? Există oare altele mai bune pentru copii?

De ce folosim lipidele?
Lipidele sunt substanțe organice grase care joacă un rol important în compoziția materiei vii. Se găsesc în stare brută în ulei, unt, margarină și ascunse în multe alte alimente (prăjituri, alimente prăjite etc.). Unele nu sunt făcute de corpul nostru, de unde și importanța de a le avea în dieta noastră.

Care sunt familiile majore de lipide?

Facem diferența între acizii grași saturați (grăsimi solide la temperatura camerei, multe grăsimi animale, grăsimi industriale, uleiuri aduse la temperaturi ridicate etc.) și acizi grași „nesaturați” (uleiuri vegetale presate la rece, grăsimi de pește etc.). Această distincție se face în funcție de caracteristicile chimice, dar poate avea consecințe asupra sănătății.

Există grăsimi bune și rele?

Toate grăsimile sunt bune în proporțiile potrivite. Devin periculoase atunci când sunt consumate în cantități prea mari. Trebuie să fim atenți cel mai tare la acizii grași „trans” (. Aceștia au rolul de a oferi mâncării un gust mai bun, un termen de valabilitate mai lung, dar vin și cu un risc crescut de infarct miocardic, accident vascular cerebral, diabet și alte afecțiuni asociate cu inflamația, pe care această dereglare o provoacă în corp. Se află în topul celor mai periculoase substanțe cel mai des întâlnite în alimentele procesate.

Cu toate acestea, în ziua de astăzi, majoritatea oamenilor consumă prea mulți acizi grași saturați (carne, produse semipreparate, produse lactate grase, mezeluri) și prea mult Omega 6, un acid gras polinesaturat prezent în uleiul vegetal din floarea-soarelui, porumb sau în majoritatea margarinelor.

Sfatul nostru!

Așa cum am spus la început, organismele noastre au nevoie de grăsimi. Un pic de unt pe pâine dimineața este foarte bun, ulei de rapiță sau de măsline în locul uleiului de floarea-soarelui la gătit este la fel de bun, pentru salate ulei de măsline, ulei de arahide sau ulei din sâmburi de strugure. 

Aveți grijă să nu consumați carne de două ori pe zi (ideal ar fi de două ori pe săptămână) și la grăsimile ascunse în alimentele preparate. Cel mai bine este să luați produsele brute și să le gătiți,  astfel controlați cantitatea de grăsime adăugată.

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.