Home / Bebelus / Alimentatie / Sucul de fructe în alimentaţia bebeluşilor

Sucul de fructe în alimentaţia bebeluşilor

Câte întrebări nu-i vin în minte oricărei mame când este vorba de sucul de fructe… Şi nu-i uşor să răspunzi, pentru că unele cred că tot ce-i bun pe lume se găseşte în acest suc, iar altele îl combat cu înverşunare. Ce zice însă înţeleapta cale de mijloc?

De la 0 la 6 luni, laptele matern şi cel formulă sunt sursele principale de hidratare a bebeluşilor. În această perioadă a vieţii, copiii au nevoie de 1 litru de lichid pe zi. În afară de hidratare, laptele le aduce toţi nutrienţii necesari. Şi totuşi, în caz de caniculă, febră sau diaree, aportul hidric trebuie crescut cu apă (până la 500 g ), între mese.

Sfatul bunicii vs. sfatul pediatrului

Cu ceva timp în urmă, mamelor li se recomanda să dea puţin suc de fructe sugarilor chiar din primele două luni de viaţă. Motivul? Se credea că laptele nu aduce necesarul zilnic de vitamina C. Acum, medicina modernă consideră acest lucru un mit. Se ştie că un bebeluş are nevoie de aprox. 40-50 mg de vitamina C pe zi. Ori, dacă el mănâncă 800 ml de lapte zilnic, înseamnă că şi-a luat doza optimă de vitamina C, fără să mai aibă nevoie de suc de fructe.

Sucul de fructe şi diversificarea

Între 4 – 6 luni împlinite, bebeluşii gustă primele piureuri şi compoturi. Această introducere a alimentelor solide este însoţită de o scădere a cantităţii de lapte, de la 800 ml la 500 ml. Dar copilul are nevoie de 1 litru de lichide pe zi, de aceea restul cantităţii va fi asigurată de un aport corespunzător de apă (fără zahăr). Dacă îi dai apa îndulcită, nu va mai accepta niciodată să bea apa ca atare şi creşte foarte mult riscul de a face carii dentare. În acest tablou, sucul de fructe este binevenit în cantităţi mici, doar pentru a-l obişnui pe micuţ cu gustul fructelor. Dar, atenţie! Sucul nu trebuie să înlocuiască apa. El intră în categoria „fructe“ şi conţine zahăr natural, de aceea nu are nevoie să fie îndulcit. Pentru un bebe de 6 luni, cantitatea maximă de suc pentru o zi este de 100 ml.

După 12 luni

Vârsta de 1 an marchează o altă etapă privitoare la sucurile de fructe: ele devin băuturi alternative. Copilul poate bea unul sau două pahare pe zi şi astfel îşi asigură porţia zilnică de vitamina C.

Suc de fructe special pentru bebe?

Da. Proaspăt, preparat în casă, din fructe bio, dacă este posibil. Acestea sunt caracteristicile unui suc de fructe sănătos. Dacă apelezi la cele din comerţ, trebuie să fie speciale pentru bebeluşi. Acestea sunt pasteurizate, sigure din punct de vedere bacteriologic, iar unele sunt chiar bio. Minusul lor este acela că nu mai conţin viatmina C naturală, pentru că ea se distruge în cursul procesului de pasteurizare şi de aceea este adăugată în forma ei de sinteză. Cât despre alte sucuri din comerţ, nici nu poate fi vorba!

Cum îl incluzi în mesele bebeluşului

Pentru a şti care este cel mai bun moment al zilei pentru sucul de fructe, pediatrii îţi propun trei alternative. Toate au calitatea de a varia gusturile şi texturile şi ele nu trebuie în niciun caz să înlocuiască fructele crude şi comporturile din meniul bebeluşului. Iată câteva exemple de integrare a sucului de fructe în meniul copilului.

Varianta 1:

Dimineaţa: un biberon de lapte.

Suc de fructe, în jurul orei 10-11.

Prânz: un piure + lactat + suc de fructe.

Gustare: biberon de lapte.

Cina: piure + compot de fructe

Varianta 2:

Dimineaţa: biberon de lapte

Prânz: piure + produs lactat + suc de fructe

Gustare: biberon de lapte

Cină: piure + compot sau fruct crud

Varianta 3:

Dimineaţa: biberon de lapte

Prânz: piure + ½ iaurt + compot de fructe

Gustare: brânzică de vaci cu biscuit ras + suc de fructe

Cina: biberon de lapte + piure de legume

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.