Sistemul imunitar al copiilor în sezonul rece trebuie întărit și de aceea trebuie să le oferim alimente care-i ajută să fie mai rezistenți în fața bolilor.
Înainte de vârsta de 7 ani sistemul imunitar al copiilor noștri nu este încă matur, de aceea se îmbolnăvesc ușor, iar sezonul rece debutează mai mereu cu răceli, bronșite și chiar gripe. Este o perioadă dificilă atât pentru părinți cât mai ales pentru copii. Dar specialiștii ne confirmă că o nutriție corectă în care să includem alimente bogate în nutrienți imunostimulatori poate contribui la sănătatea celor mici. Iată tot ce trebuie să știm despre imunonutriție.
Cum funcționează sistemul imunitar
Pentru a lupta contra infecțiilor, sistemul imunitar are nouă tipuri de celule – soldați, pregătite să lupte contra factorilor patogeni, care se află în diverse ”posturi” de supraveghere: unele se află la nivelul pielii, altele în mucoasa nazală și bucală, altele în sânge, iar altele reprezintă o ”echipă în rezervă”. În prima linie de apărare se află globulele albe-santinelă care interceptează germenii patogeni de la nivelul pielii și le distrug. În al doilea rând se află celulele imunitare- patrule care atacă acei germeni care au reușit să intre în organism și să facă rău. În aceste momente apar primele simptome ale bolii: nas care curge, febră, durere în gât. Acestea sunt semnele că organismul ”luptă” cu microbii. Și în ultima linie se află echipa de rezervă, adică acele celule combatante care acționează doar în caz de maximă urgență, adică în cazul în care celelalte nu au reușit să distrugă factorii patogeni.
Cauzele imunității deficitare
Cauza cea mai frecventă a slăbirii sistemului imunitar este o alimentație nesănătoasă din care lipsesc vitaminele și mineralele, ceea ce provoacă apariția carențelor și o funcționare deficitară a florei intestinale. Organismul are nevoie de zinc, seleniu, vitamina C și magneziu pentru a fabrica noi globule albe, iar pentru flora intestinală, probioticele sunt esențiale, mai ales în sezonul rece. Hai să aflăm care sunt alimentele esențiale pentru un sistem imunitar puternic și vigilent în fața factorilor patogeni.
Iaurtul – antibiotic natural
Iaurtul reprezintă un antibiotic natural care, prin creşterea numărului de anticorpi, distruge bacteriile și virusurile ce pătrund în organism. O ceașcă de iaurt, consumată zilnic, poate reduce șansele de a contacta o răceala. De asemenea, conține fermenți vii (bacterii lactice) care echilibrează digestia, întărește sistemul imunitar și curăță organismul de substanțe toxice. Dacă puiul tău a urmat de curând un tratament cu antibiotice sau este în perioada de convalescență după o afecțiune respiratorie, iaurtul îi va reface flora intestinală și-l va face mai rezistent în fața bolilor.
Peștele îl protejează de virusuri
Pe când bunicii noștri erau mici copii, își începeau ziua cu o lingură serioasă de untură de pește, considerată pe atunci un aliment minune în stimularea imunității. Și nu degeaba! Peștele oceanic este bogat în omega 3 și în seleniu. Seleniul ajută globulele albe să producă proteina cytokină, cunoscută pentru capacitatea sa de a lupta contra virusurilor gripale, iar acizi grași Omega 3 reduc inflamațiile și grăbesc vindecarea în cazul răcelilor și infecțiilor respiratorii. Include cel puțin de două ori pe săptămână, în meniul copilului tău pești oceanici grași ca somonul, dorada, macroul, heringul și sardinele.
Fructele și legumele stimulează anticorpii
Portocalele, merele, kiwi, ardeiul gras roșu, de fapt toate legumele și fructe verzi, roșii și portocalii sunt bogate în vitamina A, betacaroten și antioxidanți care protejează celulele împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi. În plus, combat inflamațiile și stimulează producția de anticorpi, protejând pielea și mucoasele de atacul microbilor. Dacă optezi pentru vegetalele roșii și portocalii, copilul tău va beneficia de un aport semnificativ de carotenoizi, substanțe care cresc imunitatea și consolidează producția de celule albe din sânge.
Usturoiul și ceapa au proprietăți antivirale
Ambele conțin compuși sulfurați puternici care stimulează activitatea limfocitelor și o substanță activă numită alicină cu rol în reducerea riscului de apariția a infecțiilor. Totodată, usturoiul și ceapa au proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale, care cresc rezistența la îmbolnăvire.
Carnea – sursă de fier
Carnea de pui, de vită sau de curcan reprezintă o sursă importantă de fier, nutrient considerat carburantul sistemului imunitar. Dacă un copil suferă de anemie, organismul lui funcționează ”în reluare”. Rezultatul? Este mereu obosit și vulnerabil în fața infecțiilor respiratorii. Așa că e timpul să pui în meniul celui mic carne roșie, în special de vită, deoarece aceasta conține zinc, un nutrient necesar la fabricarea anticorpilor. Nu uita de ficățeii de pui, bogați în fier, zinc și vitamine din grupul B. Nu uita, însă, să adaptezi cantitățile în funcție de vârstă și să-i completezi meniul cu lapte și ouă, alimente care conțin de asemenea o mulțime de nutrienți utili pentru sistemul imunitar.
Un alt articol despre sistemul imunitar la copii este și Flora intestinală, ”sediul” sistemului imunitar (I).