Home / Copil / Flora intestinală – ”sediul” sistemului imunitar (I)

Flora intestinală – ”sediul” sistemului imunitar (I)

NT123_flore-intestinale

De sănătatea florei intestinale depinde sănătatea și imunitatea copiilor noștri. Orice aliment sau medicament nepotrivit poate afecta grav echilibrul ei și poate duce la afecțiuni repetate. Dar haideți să aflăm care este rolul ei și de când trebuie să avem grijă de ea.

Supranumită și ”al doilea creier” al organismului nostru, flora intestinală este de fapt un ecosistem de peste 1000 de bacterii în care fiecare are locul și rolul ei. Ea reprezintă o adevărată frontieră între mediul exterior și organismul propriu zis, apărându-l de bacterii, viruși, susbtanțe toxice și alergene.  Ea se activează din primele zile de viață, dar sănătatea și echilibrul ei depind în mare parte de alimentația și mediul pe care le oferim copiilor noștri.

Totul începe la naștere

Înainte de a se naște, intestinul bebelușului este steril și nu conține nicio bacterie. În timpul nașterii naturale, flora intestinală se activează și achiziționează de la mamă primele bacterii.  Aceste bacterii ”materne” contribuie la conversia primului aliment – laptele – în nutrienți și în energie. Apoi în primele săptămâni de viață, flora intestinală a bebelușului devine mai complexă sub influența mediului înconjurător și a bacteriilor transmise de mamă prin laptele matern. Bebelușii alăptați au o floră intestinală mai bogată și mai rezistentă decât cea a celor alăptați la biberon.

…și se dezvoltă cu începutul diversificării

După moștenirea genetică, alimentația este al doilea factor care influențează dezvoltarea florei intestinale, de aceea este foarte important să le oferim copiilor încă din primul an de viață un meniu sănătos, care să stimuleze dezvoltarea bacteriană din intestin. Bacteriile din intestin participă la buna funcționare a întregului organism. Ele ajută șa digerarea anumitor alimente, protejează organismul de acțiunea factorilor patogeni și educă sistemul imunitar. O floră bogată și diversă este garanția unui corp sănătos.

Supraveghează acțiunea factorilor patogeni

Bacteriile din intestin împiedică instalarea în organism a factorilor patogeni. Bebeluși născuți prin cezariană sunt ”ținta” a numeroase infecții în primele săptămâni de viață deoarece flora lor intestinală s-a activat la câteva zile de la naștere și a dat timp germenilor să se instaleze în organism. În ceea ce privește antibioticele, mai ales în primii trei ani de viață, nu numai că distrug flora intestinală, dar și o sensibilizează pentru restul vieții. Astfel, pe măsură ce va crește copilul tău va căpăta o rezistență la antibiotice și o mare sensibilitate la factorii patogeni. O combinație cum nu se poate mai rea!

Susține sistemul imunitar

Cercetătorii susțin că un bebeluș cu cât este crescut într-un mediu mai steril, cu atât va avea un sistem imunitar mai slab.  În primul an de viață mediul înconjurător și alimentația trebuie să-i ofere florei intestinale acele bacterii  de care are nevoie pentru a susține sistemul imunitar. Peste 70% din funcția sistemului imunitar este asigurată de flora intestinală. Un dezechilibru la nivelul ei poate provoca, în afară de infecțiile sezoniere și boli autoinmune ca intoleranțele și alergiile alimentare, precum dermatita atopică.

Articol susținut de Asociația Educație pentru Suflet!

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.