Home / Viata de familie / Trucuri pentru... / Sfaturi pentru reușita aluatului dospit

Sfaturi pentru reușita aluatului dospit

Aluatul dospit este aluatul în compoziția căruia intră o cantitate mare de făină, lichid (lapte, apă) și adaosuri (zahăr, grăsime, ouă, arome). Afânarea aluatului dospit se face cu drojdie de bere. În funcție de ingredientele folosite, aluatul dospit este de două feluri: aluat dospit simplu, folosit în panificație  (pâine, chifle…) și aluat dospit cu adaosuri, folosit în patiserie (cozonac, plăcinte…).

De asemenea, există două metode de preparare: cea directă, care constă în frământarea tuturor ingredientelor, dar aceasta se folosește la cantități mici de aluat. A doua metodă este cea indirectă, care presupune mai multe etape: prepararea plămadei (maiaua), prepararea șodoului (ouăle se bat cu zahărul, laptele…), amestecarea acestuia din urmă cu plămada, frământarea, dospirea, modelarea și punerea în formele de copt.

Pentru reușita aluatului dospit ar trebui să ții cont de câteva sfaturi:

  • Prepararea lui se face numai în încăperi bine încălzite. Trebuie să fie o temperatură de 26-36º C.
  • Toate ingredientele care se folosesc trebuie să fie la temperatura camerei. Ele trebuie scoase din frigider cu câteva ore înainte de a începe prepararea sau de seara.
  • Grăsimea folosită (ulei, unt, margarină) trebuie încălzită.
  • Pentru a obține o peliculă lucioasă a preparatului, aluatul se unge cu ou bătut, cu apă amestecată cu zahăr sau cu miere. Dar se face acest lucru numai înainte de a fi introdusă tava în cuptor.
  • Cuptorul trebuie încălzit foarte bine înainte de a introduce tava cu aluat. În primele 15-20 de minute nu se deschide ușa cuptorului. După aceste minute, se poate întoarce tava în cuptor dacă acesta coace neuniform.

 

About Mariana Robescu

Este food-editor la revista Pap tot. Este pasionată de gătit, inventează tot timpul noi mâncăruri și, cel mai important lucru, oferă din creațiile ei culinare tuturor celor din jur. Iubește ceea ce face și asta se vede în fiecare clipă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.